Svet

16.03.2017. 13:39

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Britanska kraljica formalno potvrdila izlazak Velike Britanije iz EU

Svet

16.03.2017. 13:39

Britanska kraljica Elizabeta druga formalno je danas potvrdila zakon o davanju ovlašćenja Vladi da pokrene pregovore o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Portparol Donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkov potvrdio je da je Elizabeta Druga formalno potvrdila zakon o izlasku iz EU, nakon čega premijerka Tereza Mej može u bilo kom trenutku da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma i počne pregovore o napuštanju Unije.

Oba doma britanskog parlamenta usvojila su u ponedeljak nacrt zakona kojim se britanskoj vladi omogućava pokretanje procedure za istupanju Velike Britanije iz EU.

Mej je najavila da će zvanično pokrenuti proceduru razlaza sa EU pre kraja marta, što je krajnji datum koji je ona ranije odredila. Prema propisima EU, pregovori mogu trajati dve godine od trenutka kada budu zvanično pokrenuti.

Odbačena su dva amandmana na predlog zakona, koje je prethodno usvojio Dom lordova. Dom lordova je tražio zaštitu prava gradjana zemalja EU koji borave u Velikoj Britaniji i da parlament ima poslednju reč o finalnom sporazumu sa Briselom, ali je od tih amandmana u konačnoj verziji zakona odustao. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.