Srbija

16.03.2017. 14:26

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Potražnja za ogrevom višestruko veća nego u prethodnih pet godina

Srbija

16.03.2017. 14:26

Ova grejna sezona počela je rano i potražnja za ogrevom je višestruko veća u odnosu na prethodnih pet godina godina. Posebna jagma je bila za ogrevnim drvetom i peletom.

Ugalj nije menjao cenu, a cene ogrevnog drveta vraćene su na stari nivo. Na jugu zemlje kubik košta od 3.500 do 4.000 dinara a u ostalim gradovima između pet i šest hiljada dinara.

Stovarišta širom Srbije su dobro snabdevena. Ukinta su i ona ograničenja koja su važila tokom januara i februara za prodaju ogrevnog drveta i peleta.

Međutim, pelet je i dalje skup. Za tonu treba dati od 230 do 240 evra. A nižu cenu peleta od 160 do 180 evra treba očekivati tek početom maja.

„Pelet je nabavljen po skupoj ceni i ne možemo ga prodati ispod cene po kojoj je nabavljen. A pelet sa novom isporukom će se vratiti na stare cene“, kaže šef stovarišta u BeograduTanja Aprcović Pejović.

Svi snabdevači ogrev daju na odloženo plaćanje, najčeće od šest do osam rata. A u nekim lokalnim zajednicama završili su i drugu raspodelu besplatnog ogreva najsiromašnijima.

„Uslovi su bili porodice sa većim brojem prijavljenih, sa većim brojem maloletne dece, staračka domaćinstva i domaćinstva koja su dala nebrojeno puta krv“, kaže član Gradskog veća Kikinde Milivoje Linjači.

I toplane su potrošile za trećinu a neke i polovinu više gasa i mazuta nego proteklih nekoliko godina. Grejna sezona zvanično se završava 15. aprila, ali ako bude hladno daljiinski sistemi imaju obavezu da greju do 3. maja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.