Srbija

12.07.2024. 11:24

Autor: Katarina Pantelić

Višemilionska šteta zbog zloupotreba tokom gradnje EPS-ovog železničkog koloseka

Foto: Pexels.com

Srbija

12.07.2024. 11:24

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv desetoro ljudi, okrivljenih za zloupotrebe prilikom izgradnje železničkog koloseka od stanice Stig do stanice TE KO „Kostolac“, čiji je naručilac bilo Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kako se sumnja, oni su prilikom izgradnje koloseka (od septembra 2017. do decembra 2018. godine) prihvatali i overavali neistinitu dokumentaciju o kvalitetu i kvanitetu izvedenih radova na terenu, kako bi izvođač naplatio radove koji ili nisu bili izvedeni ili nisu kvalitetno izvedeni.

Na osnovu toga su sebi i drugim fizičkim i pravnim licima „zaradili“ ukupno 7,5 miliona dolara, odnono nešto više od 771 miliona dinara (prema tadašnjem kursu NBS).

„Takođe, postoji opravdana sumnja da su odgovorna lica izvođača radova zajedno sa odgovornim licima drugih privrednih subjekata koji su za to zadržavali određenu proviziju, novac stečen od nezakonite naplate od JP EPS držali i prenosili […] radi sticanja ličnog prihoda od nezakonite delatnosti u iznosu od najmanje 217 miliona dinara“, navelo je Više javno tužilaštvo.

Optuženi za ova dela su direktor ogranka stranog privrednog društva „Italiana Construcioni“ S.P.A ogranak Beograd direktor privrednog društva „Bauwesen“ doo iz Lazarevca, glavni projekt inžinjer u JP „EPS“ ogranak TE-KO Kostolac, šef službe za građevinski nadzor u JP „EPS“ ogranak TE-KO Kostolac, rukovodilac tima stručnog nadzora Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda, direktor firme „Profil Projekat“ doo Beograd, direktor „Nib Part“ doo Beograd, direktor „Sbos Construction“ doo Beograd i vlasnik preduzetničke radnje „Autoprevoznik Siniša Krstić“ Ub.

Okrivljenima se u zavisnosti od njihovog položaja i radnji opisanih u optužnici na teret stavljaju krivična dela kao što su zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, poreska utaja, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

„Tužilaštvo je predložilo Višem sudu u Beogradu da sve okrivljene obaveže da plate novčani iznos koji odgovara pribavljenoj imovinskoj koristi, odnosno predaju u zamenu drugu korist koja odgovara vrednosti imovine pribavljene izvršenjem krivičnog dela“, navodi se u saopštenju.

Takođe, imajući u vidu krivična dela koja se okrivljenima optužnicom stavljaju na teret, kao i iznose pribavljene imovinske koristi, a koja prelazi 200 miliona dinara, u skladu zakonom predloženo je da se Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu oglasi stvarno nenadležnim za postupanje po ovoj optužnici i istu dostavi Posebnom odeljenju za organizovani kriminal tog suda.

Živković (EPS): Neće biti povećanja cena struje ove godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.