Svet

17.07.2024. 09:55

TechCrunch

Autor: Nova Ekonomija

Sequoia nudi isplatu ulagačima: Stripe procenjen na 70 milijardi dolara

Foto: Pixabay

Svet

17.07.2024. 09:55

Stripe, poznata fintech kompanija, toliko dugo odlaže izlazak na berzu da je njen glavni investitor, Sequoia Capital, pronašao inovativan način da omogući povrat investitorima.

Sequoia je svojim partnerima, odnosno zaposlenima, ponudila akcije Stripe-a u vrednosti do 861 milion dolara. Ova ponuda se odnosi na udele u firmi pribavljene između 2009. i 2011. godine, navodi Axios.

Ovaj potez je zanimljiv iz nekoliko razloga. Prvo, pokazuje da investitori žele likvidnost u trenutnom okruženju gde je broj tehnoloških inicijalnih javnih ponuda (IPO) minimalan.

Do sada, 2024. godina je donela samo četiri „venture-backed“ tehnološka IPO-a, uključujući Reddit i Ibotta.

Drugo, potez Sequoia-e pokazuje poverenje u budućnost Stripe-a. Firma je u pismu svojim investitorima izrazila optimizam u vezi sa dugoročnom održivošću Stripe-a, napominjući da kompanija uspeva kroz „različite ekonomske cikluse“.

Podsećamo, Stripe je u martu 2021. godine bio procenjen na 95 milijardi dolara, ali je njegova vrednost opala na 50 milijardi dolara prošlog leta kada je prikupio 6,5 milijardi dolara u Seriji I finansiranja.

Nedavno, Stripe je postigao dogovor sa investitorima da obezbedi likvidnost kroz tender-ponudu po proceni vrednosti od 65 milijardi dolara, što je značajan pad u odnosu na vrhunac, piše TechCrunch.

Sequoia je do sada uložila 517 miliona dolara u Stripe, a vrednost njene trenutne pozicija u kompaniji procenjena je na 9,8 milijardi dolara. 

Ovaj korak Sequoia-e pokazuje da Stripe verovatno neće uskoro izaći na berzu. Umesto toga, kompanija se fokusira na pružanje likvidnosti svojim zaposlenima i investitorima kroz privatne transakcije.

Uprkos sve većoj konkurenciji na fintech tržištu, Stripe je ostvario impresivan rast, beležeći preko hiljadu milijardi dolara ukupnog obima plaćanja u 2023. godini, a očekuje se da će firma ponovo imati pozitivni novčani tok u 2024. godini.

Cena litijuma će nastaviti da pada u naredne dve godine: Kako to utiče na projekat Jadar

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.