Svet

19.07.2024. 10:08

Autor: Aleksandra Nenadovic

Fitch bi mogao da poveća kreditni rejting Stellantisa, desetine drugih firmi u problemu

Svet

19.07.2024. 10:08

Desetine globalnih kompanija, sa ukupnim dugom od preko 620 milijardi dolara, izložene su riziku od snižavanja rejtinga iz kategorije A u kategoriju BBB, kaže Fitch Ratings. Od onih koji bi mogli da napreduju, rejting agencija izdvaja i Stellanstis, kompaniju koja posluje i u Kragujevcu.

“Proizvođač automobila Stellantis (koji je sada na BBB+/Pozitivan), sa više od 200 milijardi dolara prihoda i 33 milijarde dolara duga, jedan je od najvećih emitenata koji bi mogao da pređe u kategoriju A. Očekujemo da će finansijska metrika kompanije dosledno premašiti našu pozitivnu osetljivost rejtinga u odsustvu nepovoljnih tržišnih uslova u SAD,” kaže Fitch u izveštaju o poslovanju korporacija.

U ovoj analizi, kreditna agencija se fokusirala na izdavaoce duga koji su na granici kategorija rejtinga A/BBB i BBB/BB.

Postoji preko sedam puta više agregiranog duga koje izdaju preduzeća na pragu kategorija A/BBB koji bi mogli da smanje rejting nego onih koji bi mogli da ga nadograde.

„Loši đaci“

Ova činjenica je uglavnom podstaknuta dodavanjem kineskih kompanija, jer je izveštaj pratio i oko 550 milijardi dolara duga koje je izdalo 16 kineskih kompanija, a nakon nedavne revizije perspektive Kine na negativnu, kaže Fitch.

Veliki izdavaoci sa ocenom A-(negativno) uključuju tehnološku kompaniju Intel, koja drži više od 50 milijardi dolara duga.

Fitch za njih očekuje stvaranje negativnog novčanog toka i slabe kreditne metrike u srednjem roku, jer kompanija agresivno ulaže kako bi povratila tehnološko liderstvo i proširila svoje poslovanje.

Prema analizi Fitch-a, podela duga na ivici kategorija BBB/BB je uravnoteženija, iako nešto više naginje ka sniženju:sa 26 potencijalnih „palih anđela“ (ukupni dug od 180 milijardi dolara), u poređenju sa 17 potencijalnih zvezda u usponu (ukupno 120 milijardi dolara dug).

Dug proizvođača aviona Boeing je narastao i nakon revizije rejting je pao na negativan. Prema oceni Fitch-a, rejting je smanjen zbog povećanih rizika izvršenja da eliminiše zastareli inventar, stabilizuje i povećava stope proizvodnje aviona, upravlja sezonskim promenljivim novčanim tokovima, sprovodi dodatne korporativne akcije koje bi trebalo da unaprede dugoročne operacije i ispuni svoju posvećenost otplati duga i vraćanju na investicioni nivo.

Drugi veliki izdavaoci koji su nedavno dodani na listu uključuju kompaniju za nekretnine Heimstaden Bostad i Beijing Capital Group, iz iste delatnosti.

Prema globalnom izveštaju agencije, nisu svi izdavaoci duga sa pozitivnim ili negativnim izgledima promenjeni.

Na osnovu širokog skupa globalnih korporacija koje je Fitch analizirao, oko 45 odsto kompanija sa negativnim izgledima snižen je rejting, dok je oko dve trećine onih sa pozitivnim izgledima nadograđeno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.