Srbija

22.03.2017. 15:03

Autor: Nova Ekonomija

Jaja u Srbiji poskupela pred Uskršnje praznike

Srbija

22.03.2017. 15:03

Poskupljenje uvek uznemiri kupce. Kod nas je uobičajeno da pred praznike skoče cene najtraženijih namirnica. Ove godine tradicionalno uskršnje poskupljenje jaja stiglo je ranije nego što se očekivalo. RTS je istraživao ima li ekonomskog opravdanja.

Zbog poskupljenja jaja od dva do tri dinara, negoduju kupci, ali ni prodavci nisu zadovoljni.

„Gledaju s podozrenjem zato što je jaje uvek bilo najjeftinija namirnica kod nas“, kaže jedan prodavac.

Kupce brine da bi do Uskrsa cene još jednom mogle da se promene.

„Bilo bi normalno da je ova cena kao što je trebalo da bude, ali mislim da će biti još skuplja“, smatra jedna sugrađanka.

U Privrednoj komori objašnjavaju zašto jedan od retkih proizvoda koje ne uvozimo beleži poskupljenje od 20 do čak i 30 odsto.

„Blago je smanjena proizvodnja zato što je bio dug period sa temperaturom u minusu i to više od mesec dana, a to je vreme kada se menjaju jata koka nosilja. Cena koja je možda i tri puta različita, odnosno viša u maloprodaji nego u proizvodnji… to je već drugo pitanje“, ukazuje Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Prvo pitanje za one koji brinu o zaštiti potrošača je – zašto tradicionalno uoči Uskrsa cena jaja poraste.

„Ne mislim da je išta od ovoga realno i da bi povećanjem cena jaja trebalo da se pozabavi nadležna institucija, recimo Komisija za zaštitu konkurencije, pa da vidi ima li nekih nezakonitih radnji u smislu dogovaranja cena“, navodi Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača Kragujevca.

Jaja pred Uskrs, jagnjetina uoči Đurđevdana, riba pred Svetog Nikolu – čini se za svaki praznik u Srbiji traži se opravdanje da bar jedna namirnica poskupi.

„Tu nema nikakve ekonomske logike – kada imate veću potražnju, i trgovci će sebe učiniti konkurentnijim i ostvariće kroz veći obrt daleko veći profit. Međutim, kod nas je to u obrnutoj proporciji – em se trudimo da podignemo cene, em se trudimo da više prodamo“, ukazuje Nikolić.

I nismo jedini. 

„Vidimo da se i u regionu sreću sa istim problemima da je Hrvatska predložila zakon, ograničila marže“, kaže Nenad Budimović.

U Privrednoj komori, kažu, sličan predlog mogli bi da dostave nadležnom ministarstvu. O tome se tek planiraju razgovori.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.