Srbija

25.07.2024. 12:37

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Fondacija Alek Kavčić: Viši sud u Beogradu odbio žalbu Kletta kao neosnovanu

Pixabay

Srbija

25.07.2024. 12:37

Viši sud u Beogradu odbio je kao neosonovanu žalbu Izdavačke kuće Klett, saopštila je Fondacija Alek Kavčić. 

Podsetimo, presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu profesor Aleksandar Kavčić oslobođen je optužbe da je narušio poslovni ugled i kreditnu sposobnost Izdavačke kuće Klett.

Treći sud je našao da profesor Kvačić svojom izjavom da nemačke izdavačke kuće bolje prolaze zato što ti izdavači koruptivno deluju na profesore i na nastavnike, na direktore, potplaćujući ih lap top računarima, putovanjima u inostranstvo da bi usvojili baš njihove udžbenike, nije narušio poslovni ugled niti kreditnu sposobnost.

Klett je na ovu presudu podneo žalbu Višem sudu.

„Presudom Višeg suda u Beogradu, donetoj u drugostepenom postupku po žalbi privatnog tužioca IK Klett, je odbijena, kao neosnovana, žalba tog tužioca na presudu Trećeg osnovnog suda u Beogradu, kojom je profesor Aleksandar Kavčić oslobođen optužbe da je narušio poslovni ugled i kreditnu sposobnost IK Klett“, navodi se u današnjem saopštenju  Fondacije Alek Kavčić.

Na taj način, presudom Višeg suda u Beogradu je pravnosnažno potvrđena presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu, koja se više ne može pobijati u krivičnom postupku.

Pored navedenog, potvrđenom presudom, IK Klett je obavezan da nadoknadi troškove postupka profesoru Kavčiću.

U obrazloženju presude Višeg suda u Beogradu se, između ostalog, navodi da je prvostepeni, odnosno Treći osnovni sud na osnovu objektivnih merila postupanja okrivljenog profesora Kavčića, prilikom davanja pomenute izjave, pravilno utvrdio da namera okrivljenog, nije bilo narušavanje poslovnog ugleda ili umanjenje kreditne sposobnosti privatnog tužioca, već da je namera okrivljenog bila zalaganje za što širu dostupnost obrazovanja i viskog kvaliteta istog, kao i borba protiv mogućih štetnih posledica po obrazovanje, pri čemu se profesor Aleksandar Kavčić i drugačijim izjavama, na drugi način, zalagao za postizanje ovog cilja.

Profesor Kavčić je istakao da i po visoku cenu odlaksa u zatvor, što je propisana kazna za krivično delo koje mu je IK Klet stavilo na teret svojom privatnom tužbom, ne odustaje od svojih iznetih stavova i viđenja stanja u obrazovanju i izdavaštvu udžbenika i odnosa prema profesorima.

„Prihvatam rizik i pritisak koji izdavači vrše putem parničnih tužbi protiv mene, kao i krivičnim prijavama, odnosno pokretanjem neosnovanih krivičnih postupaka i iskreno verujem u istinu, pravdu i borbu protiv anomalija u društvu“, dodao je profesor Kavčić osvrćući se na odluku suda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.