Srbija

29.07.2024. 10:10

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

FSS-u još 1,5 miliona evra iz tekuće budžetske rezerve

Čemu onda služi budžetiranje?

football Foto: Pixabay

Srbija

29.07.2024. 10:10

Fudbalski savez Srbije (FSS) dobiće još 177 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, bez kojih bi, kako se navodi u rešenju objavljenom u Službenom glasniku, redovan rad ovog tela bio doveden u pitanje.

FSS već godinama unazad dobija novac iz tekuće budžetske rezerve Srbije, a novac mu se uglavnom preusmerava preko Generalnog sekretarijata Vlade.

Podsetimo, samo nedelju dana nakon što je Srbija ispala sa Evropskog prvenstva u fudbalu, na kom nije uspela da ostvari nijednu pobedu, FSS je dodeljeno 59 miliona dinara (oko pola miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, upravo za „redovan rad“.

FSS je i pre toga dobijao višemilionsku pomoć.

Krajem marta, FSS-u je preko Generalnog sekretarijata Vlade preusmereno 378 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.

Krajem novembra savez je dobio 211,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), a u septembru 235 miliona dinara (oko dva miliona evra).

Aprila 2023. godine je tom savezu dodeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), a krajem marta 2023. godine još 295 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Fiskalni savet je u nedavno objavljenom izveštaju koji se bavio  budžetskom rezervom, naveo da se finansiranje sporta i sportskih saveza prekomerno oslanja na tekuću rezervu, zbog čega je potrebno unaprediti budžetiranje sredstava u ovoj oblasti.

„Tekuća budžetska rezerva se svake godine koristi za pokrivanje troškova redovnog rada različitih sportskih saveza, kao i za finansiranje organizacije sportskih takmičenja čiji su termini održavanja obično unapred poznati i stoga je te troškove najčešće moguće bolje planirati u samom budžetu“, navodi Fiskalni savet.

Za finansiranje se u periodu 2018-2023. u proseku se izdvajalo u proseku preko jedna milijarda dinara godišnje, što znači da je Vlada na ovaj način svake godine sistematski uvećavala redovna budžetska sredstva za 25-30 odsto.

Posmatrano po korisnicima, najviše sredstava iz rezerve dobili su Fudbalski savez (1,8 mlrd dinara), Košarkaški i Teniski savez (po oko 850 mln dinara) i Olimpijski komitet Srbije (540 mln dinara).

Tačne korisnike ovih sredstava zapravo u jednom broju slučajeva nije ni moguće precizno alocirati, jer se u rešenjima o upotrebi budžetske rezerve daje samo šturo objašnjenje da je u pitanju podrška redovnom radu sportskih saveza.

Nova pomoć i za Teniski savez Srbije

Pored FSS-a, novu tranšu, korentno 59 miliona dinara iz budžetske rezerve dobiće i Teniski savez Srbije, vidi se jednom od rešenja objavljenom u Službenom glasniku.

Obrazloženje je isto kao i za FSS, novac se prebacuje „radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad“.

Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za one budžetske stavke za koje se u toku godine pokaže da nije bilo dovoljno sredstava.

Sredstva tekuće budžetske rezerve raspoređuju se na direktne korisnike budžetskih sredstava tokom fiskalne godine.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa i da se izuzetno sredstva tekuće rezerve budžeta Srbije mogu koristiti i za izvršavanje obaveza budžeta lokalne vlasti, a usled smanjenog obima prihoda budžeta lokalne vlasti i drugih razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti budžeta lokalne vlasti.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.