Srbija

02.07.2024. 07:01

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Posle ispadanja sa Evropskog prvenstva: Fudbalskom savezu Srbije još pola miliona evra iz budžetske rezerve

Ilustracija: UEFA

Srbija

02.07.2024. 07:01

Samo nedelju dana nakon što je Srbija ispala sa Evropskog prvenstva u fudbalu, na kom nije uspela da ostvari nijednu pobedu, Fudbalskom savezu Srbije dodeljeno je još 59 miliona dinara (oko pola miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za „redovan rad“.

Kako se navodi u Službenom glasniku gde je ovo rešenje objavljeno, ovih 59 miliona daje se „radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad Fudbalskog saveza Srbije“.

Novac koji se daje savezu je prvobitno, u budžetu za 2024, bio raspoređen Ministarstvu finansija za novčane kazne i penale po rešenju sudova. Međutim sada se taj iznos prenosi u tekuću budžetsku rezervu i potom raspoređuje Generalnom sekretarijatu Vlade, na ime dotacije FSS-u.

FSS je i ranije dobijao višemilionsku pomoć iz tekuće budžetske rezerve.

Krajem marta, FSS-u je preko Generalnog sekretarijata Vlade preusmereno 378 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.

Krajem novembra savez je dobio 211,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), a u septembru  235 miliona dinara (oko dva miliona evra).

Aprila 2023. je tom savezu dodeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), a krajem marta 2023. godine još 295 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Ukupno, u poslednjih malo više od godinu dana, Fudbalski savez Srbije dobio je od države najmanje 12,5 miliona evra mimo svog redovnog budžeta.

Fiskalni savet u svojim izveštajima redovno ukazuje na višegodišnju (lošu) praksu da se na poziciji dotacije nevladinim organizacijama Generalnog sekretarijata Vlade, prvobitnim budžetom planira simboličan iznos (primer, za 2023. godinu svega 20 miliona dinara), koji se zatim u toku godine, van redovne budžetske procedure, diskreciono dopunjuje preko budžetske rezerve, obično sa dve do tri milijarde dinara.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.