Srbija

31.07.2024. 16:35

Forbes

Autor: Nova ekonomija

Forbes Srbija: Rudnik Lece će biti prodat za trećinu stvarne vrednosti

Pixabay

Srbija

31.07.2024. 16:35

Rudnik Lece kod Medveđe, biće prodat najverovatnije za trećinu njegove stvarne vrednosti, koja je oko 100 miliona evra, piše Forbes Srbija. Javno nadmetanje zakazano je za 26. avgust, a da bi zainteresovani kupci mogli da učestvuju na licitaciji potrebno je da otkupe prodajnu dokumentaciju i uplate depozit za učešće.

U oglasu se navodi da je cena otkupa prodajne dokumentacije 129 miliona dinara, dok je depozit za učešće u nadmetanju 20 odsto od procenjene vrednosti, tj. 1,6 milijardi dinara.

Neimenovani izvor Forbes-a navodi da je „neuobičajeno visoka cena za otkup dokumentacije namera da se rudnik proda daleko ispod stvarne tržišne vrednosti“, odnosno da se cenom većom od milion evra za otkup dokumentacije iz igre „pokušava umanjiti konkurencija“.

„Depozit moraju uplatiti svi koji hoće da učestvuju, ali se on kasnije vrati, dok se novac dat za otkup dokumentacije ne vraća. Da bi odvratili one koji eventualno žele da se nadmeću i jesu stavili ovako neuobičajeno visok iznos za otkup dokumentacije“, tvrdi izvor Forbes Srbija i dodaje da je cena otkupne dokumentacije obično niska da bi se što veći broj firmi stimulisao da preuzme dokumentaciju.

U ovom slučaju je, kako je dodao neimenovani sagovornik, realno je da cena otkupne dokumentacije bude 10.000 do 20.000 evra, maksimalno 30.000, a da je sve iznad toga „nedopustivo visoko“.

Prema saznanjima Forbes Srbija iz juna ove godine, jedan od poverilaca rudnika, Velimir Jovanović, vlasnik kompanije Mediolanum invest, jedan je od potencijalnih učesnika na javnom nadmetanju za kupovinu rudnika Lece.

Sada, kako se dodaje, sumnja se da bi potencijalni konkurent zainteresovanom Jovanoviću mogla biti neka kineska kompanija, a mediji na jugu Srbije već licitiraju da se za ovaj rudnik interesuje i kineski Ziđin, vlasnik RTB-a Bor.

Zašto još nema finansijskog izveštaja?

Ipak, kako piše portal, finansijski rezultati ovog rudnika za 2023. godinu „i dalje se kriju od očiju javnosti“. Naime, oni najpre nisu bili objavljeni jer su bili nepotpuni, pa je APR tražio ispravku jer „dostavljeni dokument nije mogao smatrati Revizorskim izveštajem“, kako je navedeno u obrazloženju.

U međuvremenu, polovinom jula ove godine, rudnik Lece dostavio je APR-u novo objašnjenje. Kako navode u APR-u oni su primili „Poseban zahtev obveznika odnosno zahtev za odustanak od podnetog Redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja sa dokumentacijom zbog pogrešno odabrane vrste zahteva“.

„Agencija im je, tako, omogućila da ‘kreiraju’ novi Redovni godišnji finansijski izveštaj“, piše Forbes Srbija.

Forbes-ov izvor smatra da je to još jedna potvrda da se prolongira vreme objavljivanja redovnog finansijskog izveštaja za 2023. godinu kako bi se i na taj način smanjila procenjena vrednost, odnosno cena po kojoj će rudnik biti prodat iz stečaja.

Prema podacima za 2022. godinu rudnik Lece imao je ukupne prihode od 3,76 milijardi dinara i ostvario neto dobit od 1,15 milijardi dinara.

Prema rečima stečajne upravnice, do sada je izmireno tek oko 20 odsto od ukupnih potraživanja, a javno dostupni podaci kažu da rudnik ima poreski dug u iznosu od 786,7 miliona dinara.

U 2022. godini u rudniku je bilo zaposleno 417 radnika.

Na prodaju rudnik Lece kod Medveđe, najveće nalazište zlata u Evropi

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.