Srbija

29.03.2017. 10:18

N1

Autor: Nova Ekonomija

Treba poštovati stavove potrošača o GMO proizvodima

Srbija

29.03.2017. 10:18

Srbija već uvozi meso, mleko i druge proizvode od životinja koje su hranjene genetski modifikovanom hranom, i oni su potpuno pomešani sa našim prizvodima tako da i ne znamo šta jedemo, rekla je Jovana Đisalov, iz međunarodne neprofitne organizacije „Dunav soja“, koja okuplja proizvođače i prerađivače NeGMO jaja, mesa, mleka i soje.

„A svi smo potrošači i želimo najbolje za svoju porodicu“, rekla je Đisalov gostujući u Novom danu.

U Srbiji je prema aktuelnoj regulativi zabranjen i promet i proizvodnja GMO proizvoda, a povodom najava o promeni zakona Đisalov je rekla da šta god da se desi sa tim zakonom treba da budemo svesni vrednosti koje naša zemlja ima.

„Jedina smo zemlja u Evropi koja ima dovoljno soje za svoje potrebe i koristi je za proizvodnju mesa mleka i jaja. Važno je da sačuvamo NeGMO kvalitet, sačuvamo domaće tržište i povećamo konkurentnost“, ocenila je ona.

Ukoliko bi bilo eventualne promene zakona koji se odnose na GMO proizvode, upozorila je, ne treba da zanemarimo privredu i uzmemo u obzir kako će promena zakona uticati na proizvođače. 

„Potrebno je poštovati i stavove potročaća i potrebna je i racionalna analiza ekonomskih efekata koja uključuje i stavove potrošača i da to bude vodič da donošenje odluka“, navela je Đisalov.

Čak 44 odsto potrošača u Evropi je protiv GMO proizvoda i neophodno je sagledati uticaj svih parametara i tek onda donositi odluke.

Ako bi zakon dozvolio GMO, kako je rekla, Srbija ne bi mogla da bude konkurentna, već mora da se okrene kvalitetu.

Govoreći o tome da li GMO hrana uticaj na ljudsko zdravlje, Đisalov je navela da naučna javnost ima oprečna mišljenja o tom pitanju, ali da većina potrošača ima negativan stav, i sve više se opredeljuju za lokalne proizvode.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.