Srbija

30.03.2017. 09:32

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kinezi hoće da otkupe dug Ikarbusa u zamenu za 51 odsto te kompanije

Srbija

30.03.2017. 09:32

Kineska kompanija Jinlong (Yinlong) nudi 10 miliona evra za otkup dugovanja Ikarbusa u zamenu za 51 odsto kapitala tog preduzeća.

To je izjavio predsednik Kinesko-jugoistočne evropske poslovne asocijacija (CSEBA), Mario Rendulić.

U otvaranje nove linije, kako kaže Rendulić, planira se ulaganje 30 miliona evra, a sam proces pregovaranja sa državom i bankama kojima Ikarbus duguje 14 miliona evra, trebao bi da traje narednih šest meseci. 

„Trenutno je ponuda kineske strane da otkupi dugovanja Ikarbusa a u zamenu bi želeli da dobiju 51 odsto kapitala ovog preduzeća“, kaže Rendulić. 

Plan je, kako je rekao, da se prozvodnja sa sadašnjih 50 autobusa poveća na 200 u jednoj godini, te da se ne menja broj radnika. „Želimo da iz Srbije izvozimo nove električne autobuse u istočnu i zapadnu Evropu“ istakao je. 

Namera je da se pored električnih autobusa u pogonu Ikarbusa proizvode i električna taksi vozila, mini autobusi i motori na struju. 

Prema njegovim rečima, kineski investitori su obišli i Sombor kako bi procenili da li je mogće revitalizovati propalu fabriku Zastava, koja je godinama predmet interesovanja različitih investitora, a gde je eventualno moguće organizovati deo proizvodnje autobusa. 

„U narednih 30 dana biće urađena procena i o mogućnostima da se u Ikarbusu poveća broj radnika, te koliko bi takvo povećanje koštalo kineskog ulagača“, rekli su iz kinesko-srpske asocijacije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.