Svet

05.08.2024. 09:17

Beta

Autor: Nova ekonomija

Japanski berzanski indeks Nikkei pao gotovo 13 odsto

Foto: Pixabay

Svet

05.08.2024. 09:17

Glavni japanski berzanski indeks Nikei 225 pao je gotovo 13 odsto danas kada su investitori zabrinuti da je američka privreda u lošijem stanju od očekivane prodali veliku količinu akcija.

Indeks Nikei pao je 12,9 odsto do sredine popodneva danas u Tokiju po lokalnom vremenu.

Taj indeks je pao 5,8 odsto u petak i na putu je da zabeleži svoj najgori dvodnevni pad ikad.

Najgori pad Nikeija u jednom danu bio je 14,9 posto na dan nazvan „Crni petak“ u oktobru 1987. godine.

Nikei je izgubio 11,4 odsto u oktobru 2008. godine tokom globalne finansijske krize, a pao je 10,6 odsto u periodu posle velikih zemljotresa i nuklearne havarije u severoistočnom Japanu u martu 2011.

Cene akcija padaju u Tokiju od srede od kada je Banka Japana podigla svoju referentnu kamatnu stopu. Ta stopa je sada oko četiri odsto ispod nivoa na kome je bila pre godinu dana.

Talas prodaje akcija pogodio je širok spketar kompanija. Cena akcija Tojota Motorsa pala je 11 odsto, Honda Motor je izgubio 13,4 odsto, proizvođač kompjuterskih čipova Tokio Elektron je pao 15,8 odsto a Grupa Micubiši Fajnenšal 18,4 odsto.

Pored japanske berze i druge azijske berze beleže danas velike gubitke pošto loši podaci o zapošljvanju u SAD podstiču strahovanja o recesiji i koče svetska finansijska tržišta, prenosi Frans pres.

U Tajvanu indeks Tajex (Taiex) izgubio je 8,43 posto oko 13 časova po lokalnom vremenu (7.00 časova po srednjeevropskom vremenu), a KOSPI u Seulu je pao 8,09 posto i prodaja je na kratko bila prekinuta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.