Svet

09.08.2024. 09:28

Financial Times

Autor: Nova ekonomija

Zapadni brendovi u krizi zbog bojkota potrošača muslimanske veroispovesti

pixbay

Svet

09.08.2024. 09:28

Bojkot pojedinih zapadnih prehrambenih brendova u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom pogađaju prihode multinacionalnih kompanija i njihovih franšizna. Od Egipta do Indonezije, preko i Saudijske Arabije i Pakistana, potrošači izbegavaju robu koju proizvode kompanije kao što su Coca-Cola, KFC, Starbucks, Mondelez i Pizza Hut, u znak protesta zbog percepcije da ove firme podržavaju Izrael u ratu u Gazi, piše Fajnenšl tajms (Financial Times).

„Ovaj događaj je bez presedana. Dužina ovog sukoba je bez presedana. Intenzitet je bez presedana“, rekao je na pozivu o zaradi prošle nedelje Amarpal Sandhu, izvršni direktor Americana Restaurants, koji upravlja franšizama poput KFC, Pizza Hut i Krispy kreme širom Bliskog istoka i Kazahstana.

Poziv na bojkot objavljen je putem društvenih mreža, a podržavaju ga i neke  vlade i pokreti.

Finansijski direktor kompanije za proizvodnju grickalica Mondelez Luka Zaramela rekao je da su bojkoti umanjili rast podaje proizvoda na Bliskom istoku za dva procenta u drugom tromesečju.

Kozmetička grupa L’Oreal takođe je iznela podatak da su imali dva procentna poena manje u rastu u celom prvom polugođu.

Americana Restaurants, koji je u vlasništvu saudijskog državnog fonda i investitora iz Dubaija Mohameda Alabara, u utorak je saopštio da je njihov profit u drugom kvartalu pao 40 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, uprkos otvaranju 81 novog restorana u prvom polugođu.

„Uticaj varira u zavisnosti od geografskog područja, ali rekli bismo da je bojkot i dalje prisutan“, rekao je Sandhu analitičarima.

Lenovo tvrdi da baterija njihovog novog laptopa „drži“ neverovatnih 29 sati

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.