Srbija

05.08.2024. 14:54

Bizlife

Autor: Nova ekonomija

Srbija još uvek neće da potpiše konvenciju protiv nasilja na radu

Gradjevinski radnici Foto: Pixabay

Srbija

05.08.2024. 14:54

Srbija i dalje spada u grupu država koje još uvek nisu ratifikovale Konvenciju 190 protiv nasilja na radu, koji je usvojila Međunarodna organizacija rada (MOR). U pitanju je prvi međunarodni ugovor koji svakoj osobi u svetu rada garantuje zaštitu od nasilja i uznemiravanja u svetu rada, podseća Politika.

Pre četiri meseca, u martu, UGS „Nezavisnost“ sa svojom sekcijom žena, ponovo je zatražio od Narodne skupštine Srbije da u toku ove godine ratifikuje taj dokument MOR-a.

I tako već četvrtu godinu zaredom „Nezavisnost“ ponavlja isti zahtev, da Srbija konačno ratifikuje konvenciju koja garantuje pravo na rad oslobođen od nasilja i uznemiravanja.

Konvencija C190 je prvi međunarodni ugovor koji svakoj osobi u svetu rada priznaje pravo na rad bez nasilja i uznemiravanja.

Taj akt naglašava ključnu ulogu bezbednog radnog okruženja u postizanju jednakosti, dostojanstva i mogućnosti za sve radnike, bez obzira na njihov status ili sektor u kome rade.

Nadležni iz Međunarodne konfederacije sindikata podsećaju da Konvencija MOR-a treba da se primenjuje u svim sektorima – privatnom i javnom, u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, u gradskim ili seoskim područjima.

Svakog 1. maja repriza: Kršenje radničkih prava, socijalni dijalog zamro

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.