Svet

05.08.2024. 17:01

Autor: Aleksandra Nenadovic

„Visoki politički rizici“ ograničavaju kreditni rejting BiH

Agencija Moody's kaže da je politika razlog zbog kog je kreditni rejting ostao nepromenjen...

Foto: PxHere

Svet

05.08.2024. 17:01

Agencija za kreditne rejtinge Moody’s potvrdio je Vladi Bosne i Hercegovine (BiH) dugoročni rejting B3 u domaćoj i stranoj valuti, sa stabilnim izgledima. Uprkos doborom ekonomskom rastu, koji premašuje onu kod sličnih rangiranih zemalja, značajni strukturni izazovi opterećuju ekonomski potencijal zemlje, odnosno izglede za povoljnije zaduživanje.

„Afirmacija rejtinga B3 odražava naš stav da veoma visoka politička volatilnost BiH nastavlja da ometa implementaciju reformi i održava institucionalnu slabost. Afirmacija rejtinga takođe odražava upornu značajnu slabost u delotvornosti fiskalne politike BiH, sa ograničenim kapacitetom za izvršenje planova potrošnje, iako BiH ima koristi od relativno povoljnih fiskalnih metrika u poređenju sa zemljama sa sličnim rejtingom“, navodi agencija u izveštaju.

Prema podacima rejting agencije, realni rast BDP-a bio je 1,7 odsto u 2023. godini, stopa inflacije  2,2 odsto, dok je spoljni dug u prošloj godini bio na 50 odsto BDP-a.

Ekonomski izgledi BiH bi se mogli poboljšati ako bi reforme otključale pretpristupno finansiranje iz Evrospke unije (EU). Međutim, primena prekograničnog poreza EU na emisije ugljenika (CBAM) će negativno uticati na izvoz.

„Mehanizam EU za prilagođavane granica ugljenika (CBAM) koji stupa na snagu 2026. godine dovešće u pitanje konkurentnost ključnog izvoza BiH, kao što su električna energija i aluminijum, u nedostatku izuzeća ili značajnih reformi dekarbonizacije. Ekonomija BiH je jedna od ugljenično najintenzivnijih na Zapadnom Balkanu, a EU je odredište za više od dve trećine izvoza BiH. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, preliminarne procene kažu da bi uticaj CBAM-a na izvoz BiH u pogođenim industrijama bio ekvivalentan od 1,1 do 2,5 odsto BDP-a“, stoji u izveštaju Moody’s.

Visoki politički rizici ograničavaju rejting

Potvrda B3 rejtinga BiH odražava njeno „političko okruženje sa jakim podelama“, uz „nedostatak političkog konsenzusa koji pogoršava izazove koje postavlja institucionalna fragmentacija BiH“, odnosno složena struktura upravljanja, kaže agencija.

Došlo je do postepenog zakonodavnog napretka u ključnim reformskim oblastima otkako je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU u decembru 2022. godine, a Evropski savet je u martu 2024. odlučio da otvori pregovore o pristupanju EU.

BiH je takođe preduzela korake da se u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Ali prema analizi agencije, sprovođenje reformi i dalje je podložno visokim rizicima.

„Konkretno, kontinuirana trvenja između autonomnih entiteta koji čine zemlju znači da je malo verovatno da će reforme na državnom nivou napredovati. Obnovljeni međuentitetski sporovi će takođe ometati napore da se iskoristi zamah pristupanja EU kako bi se postigao napredak u izazovnijim reformskim oblastima i poboljšao pristup pretpristupnom finansiranju“, kaže Moody’s.

Kako se u analizi navodi, pojačana secesionistička retorika Republike Srpske (čiji je rejting B3 stabilan), doprinosi političkoj nestabilnosti i podiže društvene tenzije.

Srbija kupovinom obveznica vrednih milione evra finanisira RS

Uporni napori RS da ospori autoritet državnih institucija rizikuju da potkopaju efikasnost ključnih institucionalnih okvira, uključujući i ustavni sud zemlje.

„Konačno, veoma visoki politički rizici BiH će nastaviti da ograničavaju rejting na B3, sa duboko ukorenjenim političkim podelama koje će imati širok i značajan uticaj na izglede za rast, napredak reformi na putu ka pristupanju EU i socijalnu koheziju. Rizik od podele zemlje ostaje nizak, ali po našoj proceni nije zanemarljiv“, objašnjava Moody’s.

Pored toga, dva glavna entiteta će se suočiti sa visokim pritiscima refinansiranja za koje očekujemo da će se upravljati kombinacijom novih zaduživanja, uključujući planirana nova izdavanja na eksternom tržištu, povlačenje gotovinskih rezervi i prilagođavanja budžeta, procene su Moody’s.

„Ekonomija se oslanja na proizvodnju niske dodate vrednosti, dok visoka nezaposlenost i složena birokratija opterećuju poslovno okruženje. Očekujemo da je emigracija radnika, posebno mlađih i obrazovanijih, intenzivirana od pandemije, što smanjuje ponudu radne snage i ubrzava starenje stanovništva. Akutna nestašica radne snage sprečava BiH da u potpunosti iskoristi bliske prilike koje pruža njena blizina EU. Očekujemo da će se realni rast BDP-a oporaviti u 2025. na dugoročni prosek od oko tri odsto, uz podršku domaće potrošnje i izvoza usluga“, kaže Moody’s.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.