Svet

07.08.2024. 12:02

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Investicioni fondovi udvostručili poslovanje u drugom kvartalu, AI u fokusu

Svet

07.08.2024. 12:02

Investicioni fondovi koji ulažu otkupljuju druge kompanije da bi ih kasnije preprodali po većim cenama (private equity) su u drugom kvartalu tekuće godine zabeležile najbolje tromesečje u protekle dve godine, stoji u analizi E&Y Global.

„(Private equity) firme su objavile 122 (sklopljenih) ugovora u vrednosti od 196 milijardi dolara, skoro duplo više od 100 milijardi dolara najavljenih u prvom kvartalu, što ga čini najsnažnijim periodom za ulaganje kapitala od početka krize u trećem kvartalu 2022. godine“, stoji u analizi objavljenoj neposredno pre potresa na svetskim berzama ove nedelje.

April i maj su bili posebno aktivni, sa više od 70 milijardi američkih dolara u transakcijama koje su objavljene svakog meseca.

U aprilu je zabeleženo 38 značajnih poslova (u vrednosti od 100 miliona dolara ili više), a u maju 46, u odnosu na samo 25 zabeleženih u januaru.

Jun je bio slabiji u ovom poređenju, ali i dalje relativno aktivan – sa 38 sklopljenih poslova u vrednosti od 54 milijarde dolara, podaci su E&Y.

Ulaganja privatnog kapitala su bila vođena sve koncentrisanijim berzama, koje su dostigla maksimum u drugom kvartalu, kaže auditorska kuća.

„U SAD, na primer, otprilike 30 odsto S&P 500 se sastoji od samo šest tehnoloških akcija, što je povećanje u odnosu na 26 odsto na početku ove godine… Kao rezultat sve užeg fokusa investitora na javnom tržištu, kompanije privatnog kapitala nastavljaju da vide prilike u kompanijama sa ubedljivim izgledima za rast koji su možda ostavljeni iza nedavnih tržišnih skupova“, stoji u izveštaju.

Oko 73 odsto ispitanika u E&Y kvartalnoj anketi je očeekivalo da će se aktivnost private equity firmi nastaviti da raste u narednih šest meseci – otprilike u skladu sa martom, i značajno više nego pre šest meseci, kada je 63 odsto očekivalo povećanje delatnosti investicionih fondova.

Firme privatnog kapitala takođe skreću pažnju na nove industrije i investicione teme. Sport je, na primer, sve snažniji trend u poslednjim kvartalima.

„Do sada ove godine, firme privatnog kapitala su (uložile) 17 milijardi dolara za AI i druge investicije orijentisane na mašinsko učenje (ML), što je trostruko više od onoga što su uložile prošle godine. Većina (77 odsto) otišlo je kompanijama specijalizovanim za AI softver, konsalting, outsourcing i upravljanje mrežom. Značajna ulaganja su napravljena i u dobavljače IT infrastrukture koji podržavaju AI/ML industriju“, navodi E&Y u analizi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.