Srbija

01.04.2017. 10:38

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo: Suficit u budžetu sedam milijardi dinara

Srbija

01.04.2017. 10:38

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da je prema preliminarnim rezultatima suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara.

Kako se navodi, godišnjim budžetom i tromesečnim ciljevima s Međunarodnim monetarnim fondom na kraju marta planiran je deficit od 47,5 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za oko 55 milijardi  dinara.

Na rezultat je uticala bolja naplata prihoda (oko 33 milijardi dinara) i, u nešto manjoj meri, rashodi niži od planiranih (21,3 milijardi dinara), navodi se u saopštenju. 

Kako se navodi, zbog bolje naplate poreza na dodatu vrednost (PDV), akciza na duvan i poreza na dobit postignuto je pozitivno odstupanje u odnosu na plan kod poreskih prihoda u iznosu od oko 17 milijardi dinara.

PDV je naplaćen u iznosu od 109,6 milijardi, što je oko pet odsto bolje od planirane naplate u ovom periodu, dok je od akciza naplaćeno oko osam milijardi, što je uglavnom rezultat bolje naplate akciza na duvanske proizvode.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.