Srbija

06.08.2024. 16:38

UNS

Autor: Katarina Pantelić

Samouprave ove godine za medije izdvojile nikad manje novca za sufinansiranje

Foto: Pixabay

Srbija

06.08.2024. 16:38

Lokalne samouprave u Srbiji su na do sada raspisanim ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata opredelile ukupno 809,9 miliona dinara – upola manje nego prošle godine. To je takođe najniži opredeljeni iznos u poslednjih deset godina koliko se sprovodi projektno sufinansiranje, tvrdi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Osvrt na prethodne godine, kako navode iz UNS-a, pokazuje da je od 2015. godine, od kada je počelo sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, iznos koji je izdvajan za ove namene iz godine u godinu bio sve viši, sve do ove godine – prve godine sprovođenja projektnog sufinansiranja po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM).

Dodali su i da 2015. godine od kada se sufinansiraju ovakvi projekti bilo izdvojeno 859,8 miliona dinara a da se iznos povećavao iz godine u godinu.

„Najviše novca opredeljeno je upravo prošle godine, kada je za medijske projekte izdvojeno 1,6 milijardi dinara (1.572.068.970 dinara), a do najvećeg pada došlo je ove godine, od kada se projektno sufinansiranje sprovodi po novom ZJIM“, naveli su iz UNS-a.

Kako su dodali, novim ZJIM prvi put je propisano da će i odluke Saveta za štampu (pored Regulatornog tela za elektronske medije) biti jedan od kriterijuma za bodovanje medijskih projekata i raspodelu sredstava.

Tako su neke lokalne samouprave smanjivanjem novca za sufinansiranje medijskih projekata, a povećavanjem iznosa za „usluge po ugovoru“ pronašle način da „zaobiđu“ zakon, uključujući i odluke Saveta za štampu.

„Razlog za smanjenje sredstava opredeljenih za medije u ovoj godini može se pronaći i u činjenici da četvrtina lokalnih samouprava još uvek nije raspisala konkurse za sufinansiranje medijskih projekata i time nije ispunila svoju zakonsku obavezu“, naveli su iz UNS-a.

Konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ovu godinu do danas nisu raspisale 44 od 167 lokalnih samouprava. Ove opštine su time uveliko prekoračile rok propisan Zakonom, odnosno, 1. mart.

Koje lokalne samouprave su izdvojile manje novca nego ranije?

Lokalna samouprava kod koje je primećen najveći raskorak u izdvojenim sredstvima za sufinansiranje medijskih projekata u odnosu na prošlu godinu je Opština Bačka Topola, koja je ove godine opredelila milion, a prošle 14 miliona dinara.

Prati je Opština Mali Zvornik, koja je za sada izdvojila svega devet odsto prošlogodišnjeg iznosa.

„Ovi podaci ne predstavljaju usamljene slučajeve, uzevši u obzir to da su 24 lokalne samouprave na do sada raspisanim konkursima izdvojile čak 90 odsto manje novca nego lane“, navelo je Udruženje novinara Srbije.

U pitanju su gradovi Pančevo, Vršac, Kikinda, Sombor i Zrenjanin, kao i opštine Ada, Apatin, Bajina Bašta, Bečej, Beočin, Čoka, Kosjerić, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Odžaci, Srbobran, Požega, Sremski Karlovci, Žitište, Žabalj, Kula, Šid, Stara Pazova, Temerin i Pećinci.

Na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata koji su raspisani do danas, Opština Nova Crnja izdvojila je devetinu, Kučevo i Ljubovija osminu, a Opština Sečanj sedminu prošlogodišnjeg iznosa.

Grad Novi Sad, na konkursu koji je do sada raspisan, izdvojio je šestinu prošlogodišnjeg iznosa. Ipak, valja naglasiti da je ovaj Grad novac izvojen za medijske projekte prethodne godine dodeljivao putem više konkursa.

Među lokalnim samoupravama koje su izdvojile blizu šestine prošlogodišnjeg iznosa je i Opština Novi Bečej.

Opštine Osečina, Krupanj i Bogatić ove godine izdvojile su četvrtinu prošlogodišnjeg budžeta za medijske projekte, dok su Grad Loznica i opštine Arilje, Malo Crniće, Obrenovac i Trstenik opredelile trećinu prošlogodišnjeg iznosa. Upola manje novca nego lane izdvojile su opštine Mladenovac, Nova Varoš i Prijepolje.

Grad Beograd još uvek nije raspisao konkurs, dok je prošle godine za medijske projekte glavni grad izdvojio 84,7 miliona dinara.

Manje od jedan odsto budžeta ide na kulturu, a novac ide „predatorskim organizacijama“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.