Srbija

07.08.2024. 10:53

Autor: Katarina Pantelić

Olimpijcima stiže 200.000 evra za medalje, Čaviću, Tipsareviću i Ivi Obradović nacionalna penzija

Pixabay

Srbija

07.08.2024. 10:53

Novac za najavljene nagrade za ostvarene rezultate na Olimpijskim igrama u Parizu upravo je opredeljen iz budžetske rezerve. Rešenje objavljeno u Službenom glasniku ukazuje da je, za sada, za osvojene medalje izsvojeno ukupno 118 miliona dinara.

Naime, 47,2 miliona dinara prenose se u budžetsku rezervu i raspoređuju Ministarstvu sporta, upravo za isplatu novčanih nagrada sportisti i treneru za osvojene medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tako će se novčana nagrada dodeliti teniseru Novaku Đokoviću za osvojenu zlatnu medalju na OI u iznosu od 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Najbolji srpski teniser je već najavio da će ovaj novac pokloniti u humanitarne svrhe. 

Istu sumu dobiće i Viktor Troicki, trener Novaka Đokovića, za osvojenu medalju na OI u Parizu, koja ove godione traje od 26. jula do 11. avgusta.

Samo par dana ranije, 70,8 miliona dinara izdvojeno je iz budžetske rezerve za sportiste Zoranu Arunović, Damira Mikeca i njihovog trenera – Jelenu Arunović.

I njima je stiže po 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Nacionalnu penziju dobili Tipsarević, Čavić i Iva Obradović

Vlada Srbije je 1. avgusta donela Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja sportisti Janku Tipsareviću za osvojen DEJVIS kup međunarodne teniske federacije koji je održan u Srbiji 2010. godine.

Nacionalno sportsko priznanje znači doživotna mesečna novčana primanja odnosno penzija u određenom iznosu.

Kako se ispostavilo, u ovom slučaju će muškarci prihodovati više od žena.

Tipsarević će dobiti penziju u visini od dve i po prosečne neto zarade u Srbiji za decembar prošle godine.

Ovo priznanje, odnosno penziju dobiće i sportistkinja Iva Obradović za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj disciplini veslanje, ženski dubl, koja je održana u Bugarskoj 2011. godine.

Njoj je dodeljena penzija u visini od jedne i po prosečne neto zarade u Srbiji za decembar prošle godine.

Nacionalna penzija u visini od dve i po prosečne neto zarade u Srbiji od decembra prošle godine, dobiće i plivač Milorad Čavić, koji na ovo priznanje čeka deceniju i po.

Nacionalna penzija provbitno mu je obećana za osvojenu srebru medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada se takmičio u disciplini leptir/delfin 100 metara.

Proslavljeni srpski plivač prošle godine je tužio Plivački savez Srbije, upravo zato što u tom momentu još uvek nije dobio nacionalnu penziju – iako je proglašen dobitnikom i nacionalnog priznanja i penzije.

Najbogatiji sportisti na Olimpijskim igrama: Košarkaši, golferi i teniseri

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Jašta more!Svima penzija.I onome ko ima milione daj da ima još više.A ti gedžo savij leđa još više.Jadna si Srbijo međ’ šljivama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.