Srbija

07.08.2024. 15:37

Nova ekonomija

Autor: Katarina Pantelioć

Na javnom uvidu „plan za rušenje Sajma“: Kako će izgledati obala, Hala 1, koliko zelenila će preostati?

Foto: Ivan Simić

Priobalje kod Beogradskog sajma

Srbija

07.08.2024. 15:37

Rani javni uvid izmena i dopuna prostornog plana za uređenje priobalja Save, za potrebe projekta „Beograd na vodi“, počeo je da otkucava danas i traje samo do 21. avgusta. Iz njega se može videti da se na području Beogradskog sajma, izuzev Hale 1 koja će biti sačuvana, grade stambeni objekti visine od 70 do 120 metara. 

Naručilac izrade ovog plana je firma „Beograd na vodi doo“, a nosilac izrade plana je Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Područje Prostornog plana je podeljeno na 14 prostorno-funkcionalnih celina, a stambene zgrade zauzeće do 70 odsto površine parcele.

Ovaj plan se, kako je navela na svom „X“ nalogu odbornica u opštini Savski Venac i aktivistkinja Sanja Solarević poklapa sa prethodnim najavma Ministra finansija Siniše Malog da će tu biti premešten Muzej Nikole Tesle, „umesto kako je prethodno planirano da on bude premešten u Termoelektranu ‘Snaga i svetlost’ na Dorćolu“.

U jednoj od celina koje obuhvata Savamalu i blokove između Starog savskog mosta i Karađorđeve ulice biće očuvana zgrada Beogradke zadruge i hotel „Bristol“, a u novoformiranim blokovima, koji nisu u sistemu zaštite područja – biće izgrađeni novi objekti.

U celini koja obuhvata Savski trg i Savsku ulicu biće izgrađeni objekti pratećih javnih namena odnosno kompleks obrazovnih ustanova, objekti kulture i metro stanica.

U okviru ove celine nalaze se i Okretnica, budući centar za kreativne industrije „Ložionica“ (sa vodotonjem) kao i spomenik kulture „Zgrada železničke stanice“.

U delu koji obuhvata centralne blokove od Starog savskog mosta do Bulevara Vudroa Vilsona predviđena je izgradnja visokih objekata.

I ovde postoje izmene u odnosu na važeći plan – pa se u Bloku 24 preispituje potreba i mogućnost gradnje podzemne javne garaže ispod parka.

Četvrta celina obukvata blokove oko mosta Gazela, a u okviru toga je i kula Beograd kao najviši objekat u planu. Tu se nalazi i spomenik kulture Fabrika hartije Milana Vape, a predviđa se izgradnja visokih objekata i objekata javne namene.

Ono što je stavljeno kao izmena u odnosu na prvobitni plan jeste da „poštujući spomenički status objekta nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, i planiranu prenamenu u muzejski prostor koji zahteva formiranja otvorenog slobodnog prostora za potrebe saobraćajne opsluženosti, kao i stvaranja adekvatnog okružja za funkcionisanje muzejskog prostora, planskim rešenjem se omogućava dislokacija planiranog objekta zdravstva i socijalne zaštite iz blokova 28, 29 i 30 na novu lokaciju“.

Snimak ekrana / Dokument Ministarstva građevinarstva (prostorni plan područja uređenja priobalja Save)

Snimak ekrana / Dokument Ministarstva građevinarstva (prostorni plan područja uređenja priobalja Save)Snimak ekrana / Rani javn uvid za Prostorni plan / Dokument Ministarstva građevinarstva

Na levoj obali Save planirano je da se sačuva i unapredi park „Republika Srpska“ i zelene površine u priobalju kao i da se park proširi sa jugozapadne strane.

Prema planu, na levoj i desnoj obali reke Save planirana je javna mreža saobraćajnih površina.

„Imajući u vidu izmeštanje Beogradskog sajma na lokaciju u okviru područja Nacionalnog fudbalskog stadiona planira se potpuna transformacija prostora Beogradskog sajma i stvaranje novog identiteta prostora kao kontinuitet razvoja beogradskog priobalja započet Projektom ‘Beograd na vodi'“, navodi se u planu.

Ovime, kako je navedeno, spomenik kulture Hala 1 dobija novu funkciju kao objekat kulture.

Kako je na svom „X“ nalogu navela odbornica u opštini Savski Venac i aktivistkinja Sanja Solarević, zaštićena parcela na kojoj se nalaze Hale 1, 2 i 4 Beogradskog sajma „je vidno smanjena tako da obuhvata samo uzak prostor oko Hale 1“.

Dodala je da se dimenzije parcele iz prostornog plana poklapaju sa grafičkim delom urbanističkog projekta koji je Ministarstvo građevinarstva potvrdilo u februaru ove godine „i kojim je ovim smanjenjem površine zaštićene parcele nasilno skinuta zaštita sa Hala 2 i 4 Beogradskog sajma“.

Još jedna od urbanističkih celina obuhvata područje na kome su se od nekad nalazili rezervoari NIS-a, koji su, kako se navodi, „neadekvatnom namenom narušavali prostor prirodnih i kulturnih vrednosti“, u kontekstu prostorno kulturno istorijske celine Topčider.

Ovu parcelu je pre tri godine na javnom nadmetanju kupila firma „Beograd na vodi doo“ koja je i naručilac plana.

Planom se predviđa potpuna sanacija zemljišta i gradnja pretežno stambenih objekata sa pratećim sadržajima koji će „oživeti ovaj prostor“.

Izmenama prostornog plana se na ovom potezu planiraju stambeni objekti visine do 80 metara koji će zauzimati do 70 odsto površine parcele.

Ovaj deo trebalo bi da se adekvatno spoji sa prelazom preko Bulevara vojvode Putnika sa Adom Ciganlijom, Čukaričkim rukavcem i Promenadom a linijskim parkom koji je planiran da se poveže i sa ostalim celinama i područjem parka Topčider.

Naime, leva obala Save predstavlja takozvanu „braunfild lokaciju“, odnosno područje koje ima atraktivan položaj ali i šljunkare i betonske staze.

Tako da mešoviti gradski centri, sport i javne zelene površine daju mogućnost da se prostor realizuje u širokom spektru funkcija i sadržaja.

Jedna od 14 navedenih celina obuhvata i planirani linijski park i Stari železnički most čija je rekonstrukcija i revitalizacija predviđena. U ovoj celini je predviđen i park na trasi bivše železničke pruge ka Topčideru.

Tu se nalazi u druga celina koja obuhvata i Topčidersku reku i park. Oni treba da budu povezani takođe sa linijskim parkom.

Za potrebe područja na kojima će stanovati građani, u planu se navodi da su potrebni i predškolski objekti, slobodne zelene površine u okviru blokova i određeni broj parking mesta. Na ovim mestima planira se i gradnja tri osnovne škole za oko 2.000 dece.

„U okviru Kampusa obrazovnih ustanova, moguće je realizovati i Srednju školu namenjenu obrazovnim nastavnim ciklusima iz programa srednjeg obrazovanja“, navodi se u planu.

Na ovom području za planiran broj stanovnika, negde oko 27.700, planirana je i ustanova zdravstvene zaštite, ali i socijalne zaštite.

Preporuka, ali ne i obaveza jeste da se na nekoj od površina planira i Pravoslavni hram. Pored toga planirani su i sportski objekti i kompleksi kao što su otvoreni i zatvoreni sportski tereni. Na području Ade planiraju se i površine za sportove na vodi tj jedriličarske i veslačke klubove.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.