Srbija

03.04.2017. 15:44

Autor: Nova Ekonomija

Međunarodni sajam automobila u Srbiji posetilo 146.324 ljudi

Srbija

03.04.2017. 15:44

Međunarodni salon automobila u Beogradu juče je zatvorio svoje kapije. Kroz njih je za 10 dana prošlo najviše posetilaca do sada – 146.324, što je apsolutni rekord ove priredbe koja je okupila 400 izlagača. Rekordna poseta dala je i rekordan rezultat u prodaji – 3.500 vozila i još 1.000 motocikala i bicikala.

Ukupno 40.000 kvadrata i tri nove hale dali su novi kvalitet publici, ali i veći komfor, pa značajnijih gužvi nije bilo.

Salon je jedini međunarodni sajam od Beča do Atine i od Bukrešta do Pogorice. Trideset i šest automobila bilo je premijerno u Beogradu odmah posle Ženevskog salona automobila.

Dobru prodaju podstakli su uvoznici nižim cenama, banke manjim kamatnim stopama, osiguravajuća društva spuštanjem cena kasko osiguranja. Pubika nije imala zamerki.

Na sajmu je počela prodaja i prvih električnih automobila kod nas. Organizovan je i naučni skup o budućnosti novih tehnologija u Srbiji. Privredna komora Srbije predvidela je do 2020. godine 1.000 punjača za električna vozila u većim gradovima i na pravcima koridora.

„Sada je najbitnije da se donese regulativa o načinu na koji će se koristiti električna vozila kod nas, mislim da će to biti u naredna dva do tri meseca“, kaže Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

Sajam je bio i dobra prilika da se sretnu poslovni partneri iz Evrope sa dilerima i zastupnicima na Balkanu i da naprave planove za ovu godinu. U toku sajma pojavile su se i prve veće kompanije iz Kine koje žele učešće u našim privatizacijama, pa je tako bilo razgovora o sudbini „Ikarbusa“, FAP-a i većih proizvođača komponenti.

Stigle su i konkretne ponude za kupovinu „Ikarbusa“ vredne 10 miliona evra, uz ulaganje od 30 miliona evra. Stručnjaci smatraju da Kina ima veliki interes da deo proizvodnih kapaciteta za kamione, autobuse i vozila preseli bliže Evropskom tržištu. Sa njima će brže doći i nova tehnologija automobila na električni pogon.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.