Srbija

08.08.2024. 13:42

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Rusko „Z“, prisluškivanje i litijum: Ko je Igor Braunović, smenjeni direktor Srbijašuma

Igor Braunović, direktor Srbijašuma

Igor Braunović (Foto: Screenshot RTS)

Srbija

08.08.2024. 13:42

Igoru Braunoviću kontroverze nisu bile strane. Kao direktor „Srbijašuma“ bio je pod istragom za korupciju i nosio simbol ruske invazije na Ukrajinu, ali direktorsko mesto u JP „Srbijašume“ izgubio je tek nakon što je javno govorio protiv rudarenja litijuma.

Njegovo udruženje, pod imenom „Naša Drina“, učestvovalo je u podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću u Moskvi i Draži Mihailoviću u Beogradu. Od istaknutog funkcionera vladajuće koalicije, stigao je do toga da provladini tabloidi vode kampanje protiv njega, a sve zbog jednog snimka na kom poručuje da je „od litijuma do litija veoma tanka linija“.

Bogata biografija

Prema biografiji na sajtu JP „Srbijašume“, Braunović je rođen 1975. godine u Zrenjaninu.

Zvanje master menadžera stekao je 2012. godine na Fakultetu za industrijski menadžment Univerziteta Union u Beogradu. Zaposlio se 1993. godine kao komercijalista u firmi „Dom“ iz Zrenjanina, u kojoj je radio do 1998. godine.

Od 2000. do 2003. bio je direktor Omladinske zadruge „Obnova“, a od 2005. do 2007. komercijalni direktor u „Akrobat“ D.O.O. Od februara do novembra 2008. godine bio je direktor marketinga u „Rezime group“ D.O.O.

Od novembra 2008. godine radi u JP „Srbijašume“ kao savetnik generalnog direktora. U martu 2009. godine postaje zamenik generalnog direktora, a od marta 2010. godine je zakonski zastupnik preduzeća sa svim pravima, obavezama i odgovornostima generalnog direktora. Rešenjem Vlade Republike Srbije imenovan je za v.d. direktora ovog preduzeća 5.12.2017. godine.

Bio je član Upravnog odbora AMSS-a, Upravnog odbora Košarkaškog kluba „Crvena zvezda“, Republičkog štaba za vanredne situacije, Saveta za uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 u RS i član organizacionog odbora ECO Fair-a.

Od 2010. godine je predsednik muškog odbojkaškog kluba „Klek“ – Srbijašume, koji se takmiči u Super ligi Srbije, a 2011. godine postaje član Upravnog odbora Privredne komore Srbije.

Autor je stručnih radova iz oblasti korporativnog upravljanja, koji su objavljeni u stručnim časopisima i prezentovani na međunarodnim naučnim skupovima 2013. godine. Govori engleski jezik, navodi se u zvaničnoj biografiji.

Istraživan zbog korupcije, nikad optužen

Braunović je član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i koordinator SPS za Zlatiborski okrug. Osnivač je i predsednik Udruženja ljubitelja prirode „Naša Drina“.

Istraživački portal KRIK otkrio je da je Braunović bio pod istragom za korupciju i da je policija snimala njegov razgovor sa Brankom Stefanovićem, ocem tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Njih dvojica razgovarali su o prodaji zemlje.

Dejan Milenković, bivši načelnik policije i blizak saradnik Dijane Hrkalović, bio je osumnjičen da je pre tri godine naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora. Braunović nije optužen za slučaj zbog kog je praćen, pisao je KRIK.

Prošlog maja Braunović je ponovo privukao pažnju kada se saznalo da je prisustvovao otvaranju rekonstruisane šumske kuće na Ravnoj Gori obučen u jaknu koja je na rukavu imala rusku zastavu i slovo „Z“.

Prema fotografijama sa događaja, Braunović je nosio odelo tokom presecanja vrpce, ali se kasnije pojavio u maslinastozelenoj jakni sa ruskim grbom, zastavom i latiničnim „Z“, simbolom invazije na Ukrajinu.

Fotografija na kojoj se „Z“ jasno vidi u međuvremenu je skinuta sa instagram profila „Srbijašuma“.

Ljubav prema statuama određenih ličnosti

Braunovićevo udruženje „Naša Drina“ takođe je obezbedilo transport za statuu bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića koja je podignuta u Rusiji, prema pisanju Radija Slobodna Evropa.

Dva metra visoka bronzana figura sa likom Miloševića podignuta je u Moskvi na inicijativu iz Rusije, pisao je RSE.

Otkrivanju spomenika ispred sedišta „Noćnih vukova“, bajkerske grupe povezane sa režimom Vladimira Putina, prisustvovao je i Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića.

Braunovićevo udruženje takođe je učestvovalo u podizanju spomenika četničkom vođi iz Drugog svetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Spomenik je podignut u porodičnoj kući Mihailovića u Beogradu, a Braunović je tada rekao da su se „Srbi vratili veri i naciji, kao što se general vratio svojoj kući“.

I snimak nakon kojeg je Braunović smenjen objavljen je na stranici njegovog udruženja.

“Vekovi braćo i sestre prolaze, a ne menja se ništa. I dalje svi rade protiv ove naše zemlje i ovog našeg naroda udruženi. Ne mogu danas sa ovog mesta da ne pošaljem nekoliko poruka, našim takozvanim domaćim i stranim saveznicima. Neće moći iz svojih fotelja da vređaju i ponižavaju nas borce i da nas nazivaju izdajnicima. Da poručim onim našim stranim saveznicima, od litijuma do litija tanka je linija, vodite računa šta radite. Zato braćo i seste u borbu, život ili smrt”, rekao je Braunović na skupu koji je, po pisanju medija, održan na Vidovdan.

Nakon toga se ovaj istaknuti predstavnik vlasti našao na udaru tabloida, ali i istaknutih naprednjaka kao što su Nebojša Bakarec i Milenko Jovanov.

Nakon mesec dana razvlačenja po medijima Braunović je smenjen odlukom Vlade Srbije.

Direktor „Srbijašuma“ Braunović smenjen nakon protivljenja kopanju litijuma

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(4)

  1. Dovoljno mi je što nosi slovo Z na rukavu da shvatim da je idiot. Dalje mi ništa nije bitno.

    1. Došlo ponovo neko crno vreme pa idioti vladaju. Ima tome jedno 12 godina i nešto jače.

  2. Milošević je, znači, bio miljenik Moskve čim mu spomenike dižu.
    To je ta ruska agenda zbog koje mi kao narod ispaštamo.
    Treba ustati protiv zlotvora sa Istoka, lako ćemo mi sa Zapadom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.