Svet

09.08.2024. 13:09

Autor: Aleksandra Nenadovic

Američko tržište nekretnina skoro 50 biliona dolara

Foto: Pixabay

Svet

09.08.2024. 13:09

Ukupna vrednost američkih kuća i stanova porasla je za 3,1 biliona (hiljada milijardi) dolara u poslednjih 12 meseci i dostigla rekordnih 49,6 biliona dolara, prenosi Redfin News. Procentualno mereći, ukupna vrednost stambenog tržišta u SAD porasla je 6,6 odsto međugodišnje. 

Prema analizi Redfin Estimate, ovo je ukupna vrednost tržišta koje čini više od 95 miliona stambenih objekata u SAD. Ovi podaci su za jun 2024. godine, pa su podložni reviziji.

Dalje, ukupna vrednost američkih domova se više nego udvostručila u poslednjoj deceniji, popevši se za skoro 120 odsto – sa 22,7 biliona dolara u junu 2014. godine

Vrednost kuća se uvećava jer je ponuda još uvek veća od potražnje. Dok povišene hipotekarne stope takođe drže mnoge podaljeod odluke o kupovini, još uvek ih ima dovoljno da se nadmeću za relativno mali broj kuća koje su na prodaju. Ta potražnja, navodi Redfin, povećava vrednost celokupnog tržišta.

„Vrednost američkog tržišta nekretnina verovatno će preći prag od 50 biliona dolara u narednih 12 meseci, jer nema dovoljno kuća koje su oglašene (na prodaju) da bi cene snizile“, rekao je Čen Žao, šef ekonomskih istraživanja u Redfin-u.

Novogradnja je bila još jedan faktor koji je pokretao sveukupno povećanje tržišne vrednosti.

Vrednost seoskih kuća najbrže raste

Vrednosti ruralnih kuća su nadmašile one u urbanim sredinama i predgrađima, skočivši sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 7,8 biliona dolara.

Ukupna vrednost kuća u urbanim sredinama porasla je za šest procenata, na 10,3 biliona dolara, dok je vrednost kuća u predgrađima po prvi put premašila prag od 30 biliona dolara, povećavši se za 6,8 odsto – na 30,1 biliona dolara.

U predgrađima ima oko 57 miliona domova, u poređenju sa 22 miliona u urbanim i 21 milion u ruralnim područjima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.