Srbija

10.08.2024. 14:08

Nova ekonomija

Autor: Aleksandra Nenadović

Fitch poboljšao izglede Srbije, ali kreditni rejting ostaje na istom nivou

Očekuje se da će rast BDP-a biti iznad trenda u naredne dve godine, zbog velikih investicija,

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

10.08.2024. 14:08

Agencija Fitch je promenila izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije na bolje, odnosno sada ih Fitch ocenjuje kao „pozitivne“. Agencija očekuje da će Srbija nastaviti da smanjuje odnos državnog duga prema godišnjem bruto domaćem proizvodu, a da će usled investicionog buma izgledi za rast ostati dobri u bliskom i, potencijalno, srednjoročnom periodu. 

“Otkako smo Srbiju unapredili na BB+ 2018. godine, privreda je bila otporna na pandemiju i energetski šok, koji je pogoršan propustima u (upravljanju) državnim preduzećima, koji se sada rešavaju. Vlasti su pokazale snažnu usklađenost sa reformskom agendom koja je zasnovana na programima MMF-a i političkim okvirom podržanim održivom stabilnošću deviznog kursa”, stoji u saopštenju Fitcha.

Izgledi za rast su snažni i biće vođeni velikim nizom javnih i privatnih investicija. Plan „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“ značiće potrošnju od 17,8 milijardi evra (odnosno 23,4 odsto projektovanog BDP-a za ovu godinu), kaže agencija.

“Sama vrednost izložbe (uključujući železničku vezu) iznosi 1,3 milijarde evra. Ostalo su uglavnom putni i železnički, industrijalizacija i drugi infrastrukturni projekti”, navodi agencija u izveštaju.

Rast iznad trenda

Rast privatne potrošnje trebalo bi da ostane solidan zbog očekivane kontinuirane snage tržišta rada, očekuje agencija. Neto izvoz će biti negativan s obzirom na visok uvoz, ali će “novi kapaciteti i jačanje privrede evrozone podržati rast izvoza”.

Fitch prognozira da će rast srpskog BDP-a biti 3,8 odsto. Vlasti u Beogradu i MMF procenjuju da će on biti četiri odsto.

S druge strane, agencija za kreditne rejtinge očekuje da će rast biti iznad trenda u 2025. i 2026. godini (upravo zbog velikih investicija), ali i navodi da su aktuelni „planovi previše ambiciozni i da (njihovo) ostvarivanje može da bude izazovno“.

“Solidan rast i stabilnost kursa podržavaju našu prognozu skoro udvostručenja BDP-a po glavi stanovnika u dolarima između 2018. i 2026. Godine”, kaže Fitch.

Bilans opšte države imao je mali suficit u prvoj polovini godine zbog premašenih prihoda, ali je Vlada Srbije zadržala ciljni deficit za tekuću godinu na 2,2 odsto BDP-a.

Uzimajući u obzir verovatno kontinuirano povećanje prihoda i izazove u pogledu izvršenja kapitalnih troškova, Fitch očekuje deficit od 1,9 odsto.

Zvanični ciljevi deficita za 2025. i 2026. povećani su za jedan i 0,8 prcentni poen respektivno, skoro u potpunosti zbog kapitalnih ulaganja, za koje je budžetom predviđeno prosečno 7,4 odsto BDP-a tokom 2024-2027.

Fitch očekuje da će se zbog uvećanih investicija povećati deficit tekućeg računa na četiri  odsto BDP-a u 2024. godini, pet odsto u 2025. i 5,3 odsto u 2026.

Neto prilivi SDI će u potpunosti finansirati deficite za 2024. i 2025. godinu, a portfolio prilivi će više nego pokriti preostali jaz u 2026. godini, omogućavajući povećanje rezervi svake godine, stav je agencije.

Fitch očekuje da će inflacija u proseku iznositi 4,4 odsto u 2024. Prosečna inflacija je projektovana na 3,6 odsto u 2025. i 3,2 odsto u 2026. Ovo je u skladu sa daljim smanjenjem kamatne stope centralne banke nakon dva smanjenja u junu i julu, kaže agencija.

Slabosti

“Prenošenje monetarne politike bilo je efikasno uprkos još uvek povišenim nivoima dolarizacije (57 odsto za depozite), koji i dalje predstavljaju slabost rejtinga”, kaže agencija.

Lokalni izbori u junu potvrdili su dominaciju vladajuće koalicije koju predvodi SNS, a Fitch očekuje da će predsednik Vučić služiti pun mandat do kraja 2027. godine, sa Expo-om u ključnom fokusu.

Odnosi sa Kosovom su i dalje napeti i ograničavaju napredak Srbije u pristupanju EU, kaže Fitch. Snaga odnosa sa Kinom istaknuta je posetom predsednika Sija u maju.

„Srbija ima ocenu relevantnosti ‘5’ za političku stabilnost i prava, za vladavina prava, institucionalni i regulatorni kvalitet i kontrolu korupcije, a sve ovo ima negativan uticaj na kreditni profil“, navodi se u izveštaju.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.