Srbija

06.04.2017. 10:58

Autor: Nova Ekonomija

Gordijani: Korist od ekoloških propisa veća je od troškova

Srbija

06.04.2017. 10:58

U EU je 80 odsto propisa o životnoj sredini doneto na nivou Unije, a samo jedna petina potiče sa nacionalnog nivoa, rekao je  ekspert za evropsku politiku u ovoj oblasti Đovani Gordijani (Giovanni Gordiani). 

On je na brifingu za novinare u EU info centru rekao da je u životnoj sredini bolje donositi propise zajednički, jer su i ta pitanja, od zagađenja do upravljanja vodama, prekogranična.

Gordijani, koji je angažovan u Srbiji u okviru projekta Pravna podrška pregovorima PLAC II, rekao je da su koristi od ekoloških propisa veće od troškova, jer je reč o zaštiti životne sredine, zdravlja i potrošača.  

„Kada se govori o uređivanju zaštite životne sredine uvek se govori o troškovima, dok je razmere koristi teže prikazati“, rekao je on na prvom u nizu brifinga za medije koji EU info centar organizuje kako bi doprineo obaveštenosti građana o sadržini pregovaračkih poglavlja i promenama koje donosi pristupanje EU. 

Prema rečima Gordijanija, u EU su do ’70-ih godina propisi o životnoj sredini bili retki, pri čemu su skandinavske zemlje bile prve koje su ih donosile, a tokom vremena je fokus prešao sa rešavanja akutnih problema na propise zarad prevencije i planiranja. 

Gordijani je rekao da ciljevi Unije o životnoj sredini nekada deluju isuviše ambiciozno,, ali da je to pozitivno.

 Kao primer je naveo kvalitet voda, gde je direktivom iz 2000. godine postavljen cilj da 2015. status svih voda bude dobar, što podrazumeva biološke, hemijske i morfološke odlike, odnosno i zagađenje i biodiverzitet i količinu vode.

 Taj cilj nije postignut, ali je veliki napredak ostvaren. Gordijani je naveo da je 2000. godine oko 30% voda imalo dobar status, 2009. godine 43%, a 2015. godine 53%.

 Ciljevi koji se odnose na prirodu snisu u potpunosti predvidivi. Kada se kaže 2015, misli se 2015. i nakon toga, rekao je ovaj ekspert, dodajući da je značajno je da je cilj ambiciozan i da će biti dostignut.

 „Nije sve savršeno, ali je važno staviti vode pod kontrolu“, navodi on.

Kada se govori o regulisanju životne sredine, često se navodi i da je to skupo, ali Gordijani navodi da su koristi od ekoloških propisa veće od troškova koje oni donose, jer je reč o zaštiti životne sredine, zdravlja i potrošača.

„Kada se govori o uređivanju zaštite životne sredine uvek se govori o troškovima, dok je razmere koristi teže prikazati“, rekao je on.

 Ovo je prvi u nizu brifinga za medije o pregovaračkim poglavljima, koji EU info centar organizuje kako bi doprineo obaveštenosti građana o njihovoj sadržini i promenama koje donosi pristupanje EU. 

Na skupu su učestvovali i predstavnik Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin (Steffen Hudolin) i pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Ivana Djurić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.