Svet

14.08.2024. 11:19

Autor: Aleksandra Nenadovic

Gas i nafta poskupljuju zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku

Foto: Pixabay

EU razmatra kako da se obnove raorena područja u Ukrajini

Svet

14.08.2024. 11:19

Cene nafte danas beleže rast zbog sukoba na Bliskom istoku, koji ponovo preti da eskalira, dok u Evropi cene gasa skače od početka nedelje, usled delovanja Ukrajinske vojske u oblasti preko koje prolazi koridor snabdevanja ruskim gasom ka ostataku kontinenta.

Cene nafte su porasle danas nakon što je statistika pokazala da su zalihe sirove nafte i benzina u SAD pale, a dok tržišta prate moguće širenje sukoba i van pojasa Gaze, piše Rojters.

Fjučersi na naftu Brent, referetnu za Evropu, su porasli za 0,5 odsto, na 81,10 dolara po barelu do 8:50 jutros.

Američka referetna nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla je takođe za pola procenta, na 78,76 dolara po barelu.

„Američki institut za naftu (API) prijavio je značajno smanjenje zaliha sirove nafte u SAD za 5,2 miliona barela, daleko više od očekivanog pada od dva miliona barela. Podaci (ukazuju) da potražnja za naftom ostaje zdrava… Ipak, verovatnoća eskalacije bliskoistočnih tenzija mogla da (znači) poskupljenje nafte u narednim nedeljama“, rekao je Daniš Lim, investicioni analitičar u Phillip Nova.

Na Bliskom istoku, ključni proizvođač nafte Iran obećao je oštar odgovor na ubistvo lidera Hamasa krajem prošlog meseca. Izrael nije ni potvrdio ni negirao svoju umešanost, ali u Gazi i dalje ratuje protiv Hamasa, u sukobu koji traje od oktobra.

Da bi se suprotstavila Iranu, američka mornarica je rasporedila ratne brodove i podmornicu na Bliski istok.

Uprkos tome, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) juče je zadržala svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2024. godinu, ali je smanjila svoju procenu za narednu, 2025. godinu, obrazlažući to slabljenjem kineske ekonomije koja će značiti i pad globalne potrošnje.

Gas i rat u Ukrajini

Cene gasa u Evropi skočile su juče za tri odsto i premašile su cenu od 490 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od decembra, prema izveštaju Eurasia Business News.

Cena raste zbog straha od mogućih prekida u isporuci gasa Evropi sa merne stanice Sudža, u regionu Kursk, kroz koji prolazi najveći tranzitni koridor isporuka ruskog gasa ka Evropi.

Ova ruta izvozi nešto više od 40 miliona kubnih metara dnevno ili 15,3 milijarde kubnih metara godišnje.

Ako se ovaj izvoz zaustavi, neće biti gde da se brzo dobave slične količine. Tada će se svetska ponuda smanjiti – što će posledično izazvati rast cena.

U 10:35 na današnjem trgovanju cene su neznatno niže na 39, 55 evra po megavat-času.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.