Svet

14.08.2024. 11:53

Autor: Nova Ekonomija

Mars dogovorio preuzimanje rivala, posao „težak“ 29 milijardi dolara

Američki prehrambeni gigant platiće 83,50 dolara po akciji za drugu "porodicu" grickalica.

Svet

14.08.2024. 11:53

KOnditorski gigant Mars postigao je sporazum o kupovini proizvođača grickalica Kellanove za sumu od preko 29 milijardi dolara, što predstavlja jednu od najvećih akviziciia u godini, rekli su izvori upućeni u posao za Financial Times (FT).

Američki konglomerat, poznat po slatkim grickalicama kao što su M&M’s, Snickers i Skittles, planira da plati 83,50 dolara po akciji za Kellanovu, dodali su isti izvori.

Saopštenje o Marsovom ugovoru o gotovini se tek očekuje, a Mars će takođe preuzeti i šest milijardi dolara neto duga trenutnog rivala na tržištu „slanih zanimacija“.

Ponuda privatne kompanije predstavlja značajnu premiju u odnosu na to kako su se akcije Kellanove, poznate po brendu Pringles, kotirale pre samo nekoliko meseci.

Cena koju Mars nudi da plati je „neobična“ za potrošački segment, posebno za kompaniju koja proizvodi hranu koja je pala u nemilost kupaca koji brinu o zdravlju.

Očekivana akvizicija Marsa takođe dolazi u trenutku globalnog pada potrošnje usled (do skora) visoke inflacije, koja je gurnula naviše većinu cena osnovnih životnih proizvoda.

Međutim, Kellanova je do sada uspela da prebrodi promenu potrošačkih navika, pa je podigla svoje prognoze prodaje za celu godinu.

Predloženi sporazum će se verovatno suočiti sa značajnu antimonopolsku reakciju, jer su tržišni regulatori koje je imenovala administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena agresivno osporavali svaku veliku akviziciju.

Ako Marsova kupovina Kellanove bude odobrena, to će verovatno dovesti do novog talasa ugovora u sektoru.

Kellanova je nastala nakon što je Kelogg, takođe veliki igrač u industriji obrađenih namirnica, u martu razdvojio svoje poslovanje na dve posebne jedinice.

Globalna kompanija za grickalice se zove Kellanova, dok je VK Kellogg Co. nastavio da posluje na severnoameričkom tržištu cerealija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.