Srbija

06.04.2017. 12:45

FoNet

Autor: Nova Ekonomija

Pola miliona građana Srbije radi bez socijalnog osiguranja

Srbija

06.04.2017. 12:45

Broj zaposlenih u sivom sektoru u Srbiji u 2016. je povećan za 43.400 i to je sa 30 odsto doprinelo ukupnom povećanju zaposlenosti, rekao je ekonomista Svetske banke Lazar Šestović i istakao da u Srbiji 570.000 ljudi radi bez socijalnog osiguranja.

Šestović je, posle predstavljanja izveštaja Svetske banke o Zapadnom Balkanu, rekao da anketa o radnoj snazi pokazuje da je glavnina neprijavljenih radnika u Srbiji radila u poljoprivredi i građevinarstvu.

Prema izveštaju Svetske banke, Srbija je u 2016. zabeležila rast zaposlenosti od 7,2 odsto, ali se tu računaju i podaci o radu u sivom sektoru koji je sa 30 odsto doprineo ukupnom povećanju zaposlenosti.

Verheijen: RTB Bor fiskalni rizik

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je da RTB Bor i dalje predstavlja „fiskalni rizik“ za Srbiju i da to pitanje treba da bude rešeno. On je rekao i da Svetska banka nastavlja da radi sa Vladom Srbije na konsolidaciji Elektroprivrede Srbije i Srbijagasa.

„U slučaju EPS-a primena mera se sprovodi kako je planirano uprkos određenim zakašnjenjima, ali nema povratka na staro“, objasnio je Verheijen.

On je istakao da je cilj tih mera da se smanje gubici u distribuciji struje, da se poboljša naplata, kao i da se broj radnika prilagodi potrebama tog preduzeća.

Verheijen je napomenuo i da se u slučaju Srbijagasa pojavljuje i pitanje firmi iz petrohemijskog kompleksa.

„To je pitanje vlasništva koje Srbijagas ima u Azotari i MSK“, objasnio je Verheijen i napomenuo da se o tome razgovara sa Ministarstvom finansija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.