Srbija

14.08.2024. 15:52

eKapija

Autor: Nova ekonomija

Prevoznici apeluju: Ne ukidajte stajalište na Autokomandi, građani će putovati bar sat duže

Paola Felix Meza/Nova ekonomija

Srbija

14.08.2024. 15:52

Međugradski autobuski prevoznici koji u glavni grad dolaze autoputem Beograd-Niš saopštili su da je njihova inicijativa da se autobuska stajalište „Autokomanda“ zadrži – odbijena. Podsećamo, ovaj plan će stupiti na snagu odmah po izmeštanju glavne autobuske stanice iz centra glavnog grada na Novi Beograd, piše Beta a prenosi eKapija. 

„Eventulno ukidanje ovog stajališta biće na štetu putnika i za posledicu će imati produžetak putovanja za bar još sat vremena“, navodi se u dopisu koji su prevoznici uputili gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, Sekretarijatu za saobraćaj Beograda, Ministarstvu saobraćaja i članovima radne grupe za preseljenje Beogradske autobuske stanice.

Plan je da svi autobusi iz pravca juga do nove autobuske stanice na Novom Beogradu od polovine septembra idu preko Obilaznice oko Beograda, ne ulazeći u grad preko motoputa (doskorašnjeg autoputa), što je potvrđeno i iz Sekretarijata za javni prevoz.

Ovakva izmena, smatraju prevoznici, bi zbog produženja trasa značilo i skuplje karte, a putnici bi imali dodatne troškove ka centru grada i naseljima Karaburma, Medaković, Konjarnik ili Miljakovac.

Autobuski prevoznici smatraju da je u interesu putnika da na južnom pravcu ostane stajalište „Autokomanda“, jer je na razumnoj udaljenosti od glavnih gradskih institucija zbog kojih ljudi dolaze u Beograd, kao što su Kliničko-bolnički centar, studentski domovi i najveća stambena naselja.

„Posebno ističemo KBC u koji dolaze putnici narušenog zdravlja i često dolaze na jutarnje zakazane lekarske preglede“, navodi se u dopisu koji je dostavljen i agenciji Beta.

Prevoznici ukazuju da je Grad Beograd, u skladu sa zakonom, u obavezi da ukidanjem jednog stajališta obezbedi zamensko, te smatraju da jedna od alternativa može biti i stajalište kod Plavog mosta.

Beti je danas rečeno da je sledeći sastanak prevoznika sa predstavnicima institucija zakazan je za 16. avgust, kada će dve strane pokušati da pronađu rešenje.

Ovu reorganizaciju saobraćaja pokrenulo je Ministarstvo finansija, koje je poslalo dopise beogradskim sekretarijatima za javni prevoz i saobraćaj da nađu rešenje i ukinu trajno stajališta za međugradske autobuse na ulazu u Beograd, kako bi oni od 15. septembra počeli da saobraćaju do i od novog BAS-a, ali samo preko obilaznice.

Kao kompromisno rešenje odlučeno je da se presedanje na gradske linije obavlja na stajalištu Tranšped, ali problem sa njim je što se od linija koje delimično „kače“ centralniji deo grada tu zaustavlja samo linija 70. Sve ostale koje tu staju idu obodom grada, sa retkim intervalima polazaka.

Čak i pomenuta linija 70 ne saobraća toliko često, a pritom je reč o liniji koju opslužuju solo vozila.

Prevoznici kažu i da je nejasno da li je rađena neka studija koja bi potvrdila da li će stajalište Tranšped moći da u istom trenutku primi veći broj međugradskih autobusa, kao i da li na tom stajalištu ima dovoljno prostora i odgovarajućih nadstrešnica za sve putnike koji na njemu budu ubuduće izlazili.

Valja podsetiti i na to da ni oko samog nedovršenog BAS-a u Bloku 42 broj linija, njihova redovnost i raznovrsnost, interval polazaka nisu ni blizu dovoljni u odnosu na ulogu i značaj te lokacije kada na nju budu uskoro prebačeni međugradski autobusi.

Podsećamo, Gradski sekretarijat za javni prevoz nedavno je putem Instagrama saopštio da je izrada analize opsluženosti nove stanice (koja će biti u Bloku 42) „u toku“, kao i da se razmatraju pojačanja pojedinih linija i mogućnost uvođenja novih, koje će povezati tu lokaciju sa drugim važnim delovima grada, kao što je Klinički centar.

Pritom, otvara se pitanje i da li će ubuduće putnicima iz unutrašnjosti u povratku jedina opcija biti da idu na novi BAS, jer u suprotnom smeru kod Tranšpeda ne postoji stajalište.

U septembru selidba na novi BAS: Autobusi sa juga ulaziće preko Obilaznice, kod Tranšpeda na presedanje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.