Srbija

19.08.2024. 14:13

NBS

Autor: Nova ekonomija

Banke očekuju pooštravanje uslova za devizne kredite

Foto: Pixabay

Srbija

19.08.2024. 14:13

Tražnja za kreditima u Srbiji zabeležila je rast i u julu, i kod privrede i kod građana, za gotovo svim vrstama pozajmica. Banke očekuju umereno pooštravanje kreditnih standarda privredi u trećem kvartalu, i to većim delom kod deviznih kredita, ali i dalji rast tražnje za svim kreditnim proizvodima, ukazuje anketa koju je sprovela Narodna banka Srbije (NBS).

Rezultati julske ankete pokazuju da su banke u drugom kvartalu ublažile standarde po kojima su odobravale dinarske kredite privredi, dok su za devizno indeksirane kredite standardi blago pooštreni.

Najveća tražnja je bila upravo za kratkoročnim deviznim (odnosno devizno indeksiranim) kreditima, i to mežu privrednicima.

„Banke su smanjile kamatne marže i kod dinarskih i deviznih odnosno devizno indeksiranih kredita, što se odnosilo na sva preduzeća, nezavisno od njihove veličine. Pored toga, smanjene su provizije i naknade, a povećana je i maksimalna ročnost kredita. Nasuprot tome, banke su u drugom kvartalu smanjile maksimalan iznos kredita, a umereno su pooštreni  i zahtevi koje kolateral treba da ispuni“, navodi se u analizi.

Ocena banaka je da su kreditni standardi stanovništvu u drugom kvartalu dodatno ublaženi, što se u najvećoj meri odnosilo na dinarske gotovinske kredite, kao i i kredite za refinansiranje.

Nastavak ublažavanja standarda stanovništvu banke očekuju tokom tokom trećeg tromesečja.

Prema oceni banaka, stanovništvo je u prošlom kvartalu povećalo tražnju za gotovo svim vrstama kredita, a nastavak sličnih tendencija banke očekuju i za treći kvartal.

U septembru se prema najavama centralne bankarske institucije očekuje i izmena propisa u Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Ukoliko bude usvojen u parlamentu označiće trajno ograničavanje visine kamatnih stopa na stambene, potrošačke i gotovinske kredite, kao i na dozvoljeni i nedozvoljeni minus na tekućem računu građana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.