Svet

20.08.2024. 16:46

Autor: Nova Ekonomija

Kamala Haris podržava povećanje korporativnog poreza sa 21 na 28 odsto

Potez osmišljen za povećanje vladinih prihoda suočio bi se sa protivljenjem firmi i republikanaca

Foto: Wikimedia/Gage Skidmore

Svet

20.08.2024. 16:46

Kamala Haris, aktuelna pottpredsednia SAD, namerava da poveća stopu poreza za tamošnje korporacije, sa 21 na 28 odsto, u slučaju da pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u novembru, piše Financial Times (FT). Povećavanje nameta na dobit korporacija će verovatno naići na kritike tamošnjih biznisa, dodaje FT.

Njen predizborni štab saopštio je u ponedeljak da planira da se pridržava predloga koji je poslednjih godina ponavljao predsednik SAD Džozef Bajden, odnosno da se stopa ovog poreza poveća na 28 odsto.

Haris još uvek nije zvanično predsednički kandidat Demokratske stranke, ali se očekuje da to postane na konvenciji stranke koja se ove nedelje održava u Čikagu.

Njen poreski plan za preduzeća u oštroj je suprotnosti sa planom republikanskog kandidata Donalda Trampa, koji predlaže smanjenje stope korporativnog poreza na 15 odsto.

Plan Harisove učinio bi stopu poreza na dobit u SAD višom od one u Ujedinjenom Kraljevstvu, a bio bi i jedan od najviših među razvijenim ekonomijama.

Prošle nedelje, Haris je rekla da će nastojati da smanji poreze za srednju klasu, uključujući porodice sa decom, kao i da će povećati podsticaje za kupce prvih kuća, ali i zabrani povećanje cene namirnica.

Najave iz demokratskog štaba dolazi uoči žestoke bitke u Kongresu, koja će početi naredne nedelje, oko isteka (ili produženja) dubokih poreskih rezova koje su republikanci izglasali 2017. godine.

Ovi rezovi su zapravo stopu korporativnog poreza smanjili na 21 odsto , a ishod pregovora zavisiće i od sastava budućeg Kongresa SAD ali i od rezultata predstojećih predsedničkih izbora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.