Srbija

21.08.2024. 12:33

Autor: Nova ekonomija

Požar u jednoj od najvećih fabrika kartona u Srbiji: Zapalio se magacin papira na Adi Huji

Foto: Pixabay

Vatrogasci, ilustracija

Srbija

21.08.2024. 12:33

U fabrici starog papira na beogradskoj Adi Huji danas je izbio veliki požar, ali je ubrzo „lokalizovan i radi se na dogašivanju“, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Novoj ekonomiji. U pitanju je postrojenje kompanije SMURFIT KAPPA, jedne od najvećih kartonaža na Balkanu, koja je kroz svoje dve podružnice u Srbiji prošle godine ostvarila ukupan promet od oko 115 miliona evra.

Jutros oko 9 sati i 18 minuta dojavljeno je da gori magacin u ovoj fabrici. Na teren su izašli policija i vatrogasci, a oko 10:05 je požar lokalizovan.

Kako su rekli iz MUP-a za Novu ekonomiju, povređenih nema, a još uvek se ne zna usled čega je požar nastao.

Kompanija je naknadno saopštila da je požar izbio nakon što se u priručnom magacinu za skladištenje sirovina zapalio stari papir.

Kako je navedeno, u magacinu u kom se papir nalazio u trenutku izbijanja požara bila su dva radnika koja su odmah alarmirala lokalnu vatrogasnu službu, nakon čega su vatrogasne ekipe pristupile gašenju požara, prenosi agencija Beta.

Smurfit Kappa je najveći domaći proizvođač papirne i kartonske ambalaže, koji od 2019. godine u potpunosti posluje u globalnom sistemu Smurfit Kappa, korporacije sa sedištem u Dablinu.

Po ukupnom prihodu, na domaćem tržištu u istoj delatnosti jedini veći „igrač“ je Tetra Pak, sa godišnjim prometom od oko 258 miliona evra.

Te 2019. godine, Irci su saopštili da su kupili i „Fabriku Hartije d.o.o.“ i „Avala Adu d.o.o.“, koja proizvodi ambalažni talasasti papir i karton, za sumu od 133 miliona evra.

U međuvremenu, Smurfit Kappa je 5. jula 2024. godine finalizovala spajanje sa svojim američkim rivalom WestRock-om, u poslu vrednom skoro 19 milijardi evra, objavio je britanski Morningstar.

„Zaista je kuriozitet da pod istim krovom proizvodimo i kartonsku i komercijalnu ambalažu i da smo jedini proizvođač ambalaže u Srbiji koji ima svog dobavljača osnovnih sirovina u istom dvorištu“, kazala je nedavno generalna direktora kompanije Đurđa Radivojević Čugurović, kako prenosi specijalizovani portal Ambalaža i pakovanja.

U Srbiji pod ovim brendom rade dve kompanije: SMURFIT KAPPA i SMURFIT KAPPA AVALA ADA. U Agenciji za privredne registre kao vlasnik obe firme (koje posluju na istoj adresi) je upisana holandska firma SMURFIT KAPPA EUROPE B.V.

U APR-ovom Registru stvarnih vlasnika od 23. jula ove godine upisan je Bojan Bilal, koij na svom LinkedIn profilu navodi da je generalni direktor Smurfit Westrock Belgrade.

U vlasništvu ove kartonaže do 2021. godine bila je kiparska firma Kappa star limited, holding kompanija biznismena Nebojše Šaranovića.

Šaranović je međunarodnim investitorima prvobitno prodao 75 odsto udela 2019. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.