Svet

26.08.2024. 09:55

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Evropska unija u Nemačkoj pokreće sopstvenu proizvodnju čipova za auto sektor i industriju

mikrocipovi Foto: Pixabay

Svet

26.08.2024. 09:55

Evropska unija započinje novi korak u jačanju sopstvene proizvodnje mikro-čipova kroz izgradnju fabrike u Drezdenu.

Nova fabrika, koju će razviti Evropska kompanija za proizvodnju poluprovodnika (ESMC), biće prva u EU koja će proizvoditi visokoperformantne čipove koristeći naprednu FinFET tehnologiju.

Ova tehnologija omogućava integraciju dodatnih funkcija u jedan čip, što doprinosi boljoj efikasnosti uz smanjenje potrošnje energije.

Evropska komisija je odobrila pet milijardi evra podrške za ovaj projekat, s ciljem jačanja snabdevanja i otpornosti Evrope u oblasti poluprovodnika.

Izgradnja fabrike predstavlja deo strategije EU za povećanje konkurentnosti na globalnom tržištu čipova, gde trenutno drži 10 odsto udela.

Očekuje se da fabrika počne s radom do 2029. godine i proizvodi 480.000 čipova godišnje, prvenstveno namenjenih za automobilsku i industrijsku primenu, piše Euronews.

Drezden je izabran za lokaciju zbog svoje postojeće infrastrukture i industrijskog nasleđa u oblasti poluprovodnika, što ga čini pogodnim za ovakve projekte.

Očekuje se da će ovaj poduhvat dodatno ojačati poziciju Evrope u tehnološkom sektoru.

Ursula fon der Lajen je takođe najavila buduće inicijative za podršku strateškim tehnologijama, uključujući planove za osnivanje Evropskog fonda za konkurentnost i novi program koji će obezbediti potrebne veštine za radnike u ovoj industriji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.