Srbija

26.08.2024. 17:19

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Hitne informacije o nesrećama uskoro stižu SMS-om, najavljen i objedinjeni 112 broj

Pixabay

Srbija

26.08.2024. 17:19

Hitne informacije u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode, ili tehničkih nesreća, građani će početi da dobijaju od 15. septembra. Od tog datuma, svi građani koji koriste usluge mobilne telefonije će dobijati SMS poruke o najavi ili pojavi opasnosti, najavljeno je danas. 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je sa ministrom informisanja i telekomunikacija Dejanom Ristićem Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti (od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće).

„Testiranje sistema je započeto i obuka svih učesnika, i ono što mogu danas da vam kažem da smo se dogovorili da 15. septembra počne da funkcioniše ovaj sistem. Znači, od 15. septembra će svi građani koji koriste usluge mobilne telefonije moći da dobijaju i dobijaće SMS poruke o najavi ili pojavi opasnosti (poput) poplava, zemljotresa, požara i svega onog što spada u vanredne situacije“, poručio je Dačić.

Ministar Dejan Ristić je dodao da će ovim sistemom, osim građana Srbije, biti uključeni i svi oni strani državljani koji su korisnici usluga stranih mobilnih operatora, a zadese se na teritoriji Srbije.

„Kada bude potrebno da se obaveštava čitava nacija, biće obaveštena čitava nacija. Tamo gde je potrebno da budu obavešteni građani samo u jednom regionu pogođenom određenom elementarnom nepogodom ili tehničko-tehnološkom nesrećom, biće obaveštavani SMS-om isključivo ti građani“, izjavio je Ristić.

Putem SMS poruka neće dolaziti samo upozorenja o opasnosti, već i instrukcije o merama koje je hitno potrebno preduzeti kako bi se negativne posledice svele na minimum.

„Time bi bio uspostavljen sveobuhvatni sistem ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti i on bi bio dostupan najvećem broju građana. Svi mobilni telefoni koji se nalaze na baznoj stanici, na delu teritorije kojoj preti određeni rizik u ovom smislu vanrednih situacija ili bilo čega drugoga, dobiće SMS poruku“, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da je Sektor za vanredne sitaucije MUP-a samo tokom jučerašnjeg dana imao 223 intervencije i 198 požara, te da je veoma bitno da građani budu informisani.

On je dodao da je sledeća faza izgradnja jedinstvenog sistema 112 koji će objediniti sve hitne službe.

„112 je jedan broj na koji pozovete i možete da dobijete i policiju i vanredne situacije i hitnu pomoć, za to nam je potrebna tehnologija i radi se na tome“, rekao je ministar.

Podsećamo, Kina je dala Srbiji donaciju za uvođenje sistema za hitne pozive 112, a ta donacija podrazumeva nabavku pratećih IKT sistema, objavila je u novembru Nova ekonomija.

Nova ekonomija je tada od MUP-a tražila sve sporazume, ugovore i dokumenta između Srbije i Kine o donaciji sistema 112, ali je taj deo zahteva odbijen kao neosnovan, jer bi se time ozbiljno ugrozili međunarodni odnosi i povredilo pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka više lica, među kojima su i strani državljani.

Sistem 112 još nije uspostavljen, detalji o donaciji opreme iz Kine tajni

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.