Srbija

28.08.2024. 13:08

RTS

Autor: Nova ekonomija

U decembru se ruši Hotel „Jugoslavija“, na njegovom mestu niču i kule do 150 metara

Hotel Jugoslavija Foto: Nova ekonomija

Srbija

28.08.2024. 13:08

U decembru počinje rušenje Hotela „Jugoslavija“. Od njega će uskoro ostati samo legendarni luster, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Investitor planira da do 2027. godine u izgradnju novog hotela i dve dodatne kule uloži 500 miliona evra, piše RTS.

Predstavnik investitora Živorad Vasić kaže da će stambena kula biti bliža centru Beograda i da će imati 42 sprata, kao i da će obe građevine biti „ispod visine od 150 metara“.

„Poslovna kula, gde će biti sve kompanije srpske i strane koje su investitori u Srbiji, uzimaće taj prostor i to će biti kula koja će imati 34 sprata. Ali, ono što treba reći je da će hotel biti na istom mestu i da će se nalaziti koridor ispod hotela, koji će povezivati Dunavski kej sa Bulevarom Nikole Tesle“, objašnjava Vasić.

Osam spratova, ali upola manje soba nego sada

I novi hotel imaće osam spratova, ali će zbog prilagođavanja novim standardima, koji važe za hotele sa pet zvezdica, imati upola manje soba.

„Beograd će dobiti jedan od najluksuznijih brendova, do kraja godine znaće se i koji, hotel sa 5 zvezdica, koji će imati 200 soba, u kojem će svaka soba imati minimum 38 kvadrata, koji će imati najlepši predsednički apartman po najvišim standardima i hotel, što je najvažnije, koji će biti završen do početka Ekspa 2027“, ističe predstavnik investitora.

Iako Vasić nije želeo da precizira, specijalizovani portal Gradnja.rs je spekulisao da je u pitanju Ritz-Carlton, deo Marriott International.

Luster sa čak 40.000 Svarovski kristala, koji se nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda i koji je poslužio kao inspiracija za budući izgled fasade, biće sačuvan.

„Fasada će biti ozelenjena, a što se tiče ozelenjavanja same fasade, kao inspiracije je poslužilo Veliko ratno ostrvo i vrste biljaka koje će se koristiti, jesu vrste koje su prisutne samo na Velikom ratnom ostrvu. Sami sistemi koji se ugrađuju će biti iz najviše kategorije energetske efikasnosti“, navodi direktor razvoja projekta Marko Milovanović.

Na obali se planira izgradnja putničkog pristaništa, odnosno marine za prijem putnika i čamce koji će služiti za rekreaciju, sport i razonodu.

Hotel Jugoslavija prodat po ceni od 3,176 milijardi dinara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.