Srbija

16.04.2017. 20:40

Autor: Nova Ekonomija

Srpski poljoprivrednici kupuju oranice u Rumuniji

Srbija

16.04.2017. 20:40

Srpski poljoprivrednici, pre svega oni koji žive u blizini granice sa Rumunijom, već su kupili ili planiraju da kupe oranice u toj zemlji.

Kako piše Blic, neke su i do pet puta jeftinije od vojvođanskih.

List piše da su Rumuni otvorili agenciju u Srbiji preko koje se može kupiti i uzeti u zakup poljoprivredno zemljište u toj državi, a zbog cene po hektaru od 2.000 do 2.500 evra, pa su naši veliki paori pohrlili tamo. 

Ipak, do oranica, koje se kupuju ili iznajmljuju samo u velikim blokovima, moći će da dođu uglavnom bogatiji, jer se radi o skupovima parcela veličine i više od 1.000 hektara. 

Poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan kaže“ da je cena od 2.000 evra za hektar primamljiva, ako se uzme u obzir da zemlja u Vojvodini, na primer, kod Bečeja, koja je odličnog kvaliteta, a ne nalazi se u prvoj liniji uz magistralni put i kao takva je jeftinija, košta 8.000 evra za hektar. 

„Rumunija se može porediti sa bivšom Jugoslavijom. To je oko 10 miliona hektara kvalitetne zemlje. Ta zemlja bolja je od one u Banatu, približna kvalitetu zemlje kod Bečeja, gde je daleko skuplja, od 8.000 evra, pa naviše, sve do 12.000 i 15.000 evra“, kaže Gulan. 

On smatra da najbolje šanse za kupovinu zemlje u Rumuniji imaju veliki srpski biznismeni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.