Svet

30.08.2024. 10:09

Poslovni dnevnik

Autor: Nova ekonomija

Evropski aerodromi ponovo ograničavaju unos tečnosti u avion

Foto: Pixabay

Svet

30.08.2024. 10:09

Pojedini evropski aerodromi, koji su zahvaljujući sofisticiranijim uređajima za pregled prtljaga ukinuli ograničenja o unosu najviše 100 mililitara tečnosti u avione, moraće da ta ograničenja vrate od 1. septembra, javlja Poslovni dnevnik.

Evropska komisija je krajem jula donela dodatak ranijoj uredbi o bezbednosnim merama u vazdušnom saobraćaju u vezi s pregledom tečnosti, sprejeva i gelova koji se mogu uneti u putničke kabine aviona.

To znači da će se i dalje u putničke kabine moći unositi najviše 100 mililitara tečnosti, spreja ili gela u jednom pakovanju. Ukupno se može uneti najviše jedan litar.

Više aerodroma u Evropskoj uniji ukinulo je ograničenja unosa u avione bočica i tuba s tečnošću, sprejevima i gelovima maksimalnog kapaciteta od 100 mililitara nakon što su instalirale nove sisteme za detekciju eksploziva u prtljagu (EDSCB).

Promenjena provedbena uredba stupa na snagu 1. septembra, što znači da će se od tada ranija ograničenja primenjivati na svim aerodromima u EU, uključujući i one koje su ugradile sisteme EDSCB. Za one aerodrome koji nemaju te sisteme sve ostaje po starom.

Komisija ističe da ta mera nije doneta kao odgovor na nekakvu novu pretnju, nego da se radi o privremenim tehničkim rešenjima koja će osigurati najviše bezbednosne standarde u vazdušnom saobraćaju.

Novi sistemi EDSCB zamenjuju konvencionalne rendgenske uređaje i omogućavaju preciznije prepoznavanje predmeta i materija. Mogu identifikovati eksploziv u svim vrstama kozmetičkih preparata, tečnosti ili elektronskih uređaja. Takođe omogućavaju znatno brži pregled prtljaga.

Međutim, prema tehničkom izveštaju Komisije s kraja prošle godine, novi optički skeneri nisu potpuno pouzdani pri pregledu više od 330 mililitara tečnosti.

Stoga je Komisija odlučila da uvede privremenu meru kojom se do daljeg produžava zabrana unosa više od 100 mililitara tečnosti u jednom pakovanju, dok se ne otklone sve sumnje u pouzdanost nove tehnologije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.