Srbija

18.04.2017. 10:31

Autor: Nova Ekonomija

Grčka firma će, verovatno, morati da plati dva miliona evra za kašnjenje na Koridoru 10

Srbija

18.04.2017. 10:31

Grčka firma Aktor koja ne poštuje ugovorne obaveze na izgradnji Koridora 10 verovatno će biti kažnjena plaćanjem penala od oko dva miliona evra, saznaje Danas.

Nadležni u Srbiji su veoma nezadovoljni zbog kašnjenja radova te grčke firme, ne žele da joj daju dodatne rokove za završetak posla ali još uvek nije obelodanjeno na koji način će Aktor biti sankcionisan zbog toga što posao nije završen.

U Koridorima Srbije tvrde da će sankcija sigurno biti ali da li će Grci biti kažnjeni „samo“ plaćanjem penala zbog kašnjenja ili će sa njima biti raskinut ugovor o izgradnji predviđenih deonica na tom važnom saobraćajnom koridoru, još uvek nije poznato. 

Čak i u slučaju da izbegnu raskid ugovora kašnjenje u izgradnji deonice oko Dimitrovgrada, Aktor će koštati „papreno“ jer će državi Srbiji kao investitoru na izgradnji Koridora 10 morati da isplati oko 210 miliona dinara (odnosno 10 odsto sume vrednosti ugovora koji su Koridori Srbije potpisali sa tom grčkom firmom). 

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže da bi prvo trebalo utvrditi ko je zaista kriv što je do kašnjenja radova na obilaznici oko Dimitrovgrada uopšte došlo. 

Prema njegovim rečima, uobičajeni iznos penala je do 10 odsto sume od ukupne vrednosti potpisanog ugovora. 

Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja, kaže da u konkretnom slučaju nije reč o tome šta sada može da se uradi već šta je dosad trebalo da bude urađeno. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.