Lifestyle

02.09.2024. 16:00

Autor: B. Lj.

Hoće li zbog veštačke inteligencije poslovi od 9 do 17 postati prošlost: Osnivač LinkedIna misli da hoće

Foto freepik, Veštačka inteligencija će zameniti mnoge kancelarijske i kreativne poslove: Fotografija generisana putem AI

Lifestyle

02.09.2024. 16:00

Osnivač LinkedIna Rid Hofman smatra da će poslovi od 9 do 5 postati relikt prošlosti i to do 2034. godine.

Hoće li se ozloglašeni, ali apsolutno neophodni poslovi od devet do pet u narednoj deceniji povući u prošlost? Apsolutno, smatra suosnivač LinkedIna Rid Hofman.

Poslednjih dana stari intervju s ovim preduzetnikom postao je viralan na društvenim mrežama. U klipu, koji se deli na mrežama, pre svih X, bivšem Tviteru, Hofman kaže da veruje da će poslovi od 9 do 5 postati relikt prošlosti do 2034. godine.

Hofman kaže da će veliki deo radne snage narednih godina biti zamenjen veštačkom inteligencijom, odnosno AI.

Preduzetnik i investitor Nil Taparia podelio je video sa Hofmanom u kojem on predviđa da u budućnosti zaposleni možda neće imati stabilan posao i da će raditi u gig ekonomiji, odnosno da će imati ugovore sa više kompanija i raditi u različitim industrijama.

Ovaj biznismen je dodao da, iako gig ekonomija nudi više fleksibilnosti i prilika, njoj nedostaje sigurnost zaposlenja, nešto za čim mnogi zaposleni žude.

„Vaš posao od 9 do 5 umire. Izumreće do 2034. To je najnovije predviđanje Rida Hofmana – osnivača LinkedIna, koji je predvideo uspon društvenih mreža 1997. godine“, napisao je Taparia u postu na mreži X.


Još 1997. godine, Hofman je predvideo uspon društvenih mreža, ekonomije deljenja i revoluciju AI daleko pre nego što se pojavio ChatGPT.

Od debija ChatGPT-a, brojni poslovi širom sveta postali su zastareli, što je podstaklo mnoge kompanije da obučavaju svoje zaposlene u AI tehnologijama.

U nedavnom intervjuu, Hofman je pozvao na proaktivne mere za rešavanje ovog rastućeg izazova. Iako ne predviđa da će automatizacija potpuno eliminisati poslove, tvrdi da će transformisati određene, ako ništa drugo, onda poslovne operacije.

„Veštačka inteligencija se već integriše u sektor ugostiteljstva, restorana, ali iskustvo deljenja obroka, kao jedan od najbitnijih aspekata i dalje će biti u centru pažnje“, rekao je Hofman.

Meta beleži rekordan rast prihoda zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.