Svet

18.04.2017. 11:59

Reuters, Wisebroker

Autor: Nova Ekonomija

Kineska ekonomija porasla za čak 6,9 odsto za prva tri meseca ove godine

Svet

18.04.2017. 11:59

Kineska ekonomija porasla je 6,9% u prvom tromesečju tekuće godine, neznatno iznad očekivanja, zahvaljujući povećanoj vladinoj infrastrukturnoj potrošnji i rastu tržišta nekretnina koje pokazuje znake pregrejavanja.

Analitičari okupljeni oko Reuters-a očekivali su rast od 6,8%, što je identično stopi u četvrtom kvartalu prošle godine. 

Vlada je projektovala rast u ovoj godini od 6,5%, neznatno ispod prošlogodišnje stope od 6,7% što je bio najslabiji rast ove druge po veličini svetske ekonomije u poslednjih 26 godina. 

Uprkos tome što su kineski makroekonomski podaci u prvom tromesečju listom bili iznad očekivanja, mnogi analitičari očekuju usporavanje u nastavku godine, pošto bi uticaj državnih intervencionističkih mera postepeno trebalo da slabi, a lokalne vlasti da pojačaju borbu u obuzdavanju cena na tržištu nekretnina. Na kvartalnom nivou, BDP je u periodu januar-mart porastao 1,3% u odnosu na 1,7% u periodu oktobar-decembar, dok su analitičari očekivali rast od 1,6%.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.