Svet

03.09.2024. 11:35

Autor: Nova Ekonomija

Pravila EU o rudarskom otpadu „neprikladna“ za nove rudnike kritičnih sirovina

Pixabay

Svet

03.09.2024. 11:35

Iako Evropa često tvrdi da ima najviše ekološke i društvene standarde na globalnom nivou , to se ne može reći i za njena pravila o otpadu iz rudarstva, ukazuje pravna analiza koju je objavila evropska nevladina organizacija Transport & Environment (T&E). U njoj se primećuje da je Evropa kontinent na kome je rudarstvo decenijama u padu, a da su važeći propisi u ovoj oblasti sada zastareli i, u nekim oblastima, manje strogi od država kao što su Brazil ili Kina.

Kako Evropa ima za cilj da otvori nove rudnike širom kontinenta u narednim godinama, ne bi li ispunila standard od zacrtanih deset odsto sopstvenih kritičnih sirovina, nevladina organizacija je pokušala da proceni da li su trenutni propisi pogodni za ovu svrhu.

Evropski ekološki standardi se često pominju kao jedna od glavnih garancija da vađenje kritičnih sirovina, poput litijuma, ne samo u Evropskoj uniji, već i drugde, neće ugroziti životnu sredinu i ljude, piše Balkan Green Energy News.

Napominjemo da je nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za strateško partnerstvo u oblasti održivih sirovina između Srbije i EU, potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič rekao da EU ima „najsveobuhvatniji i najstroži regulatorni okvir za održivi razvoj i zaštitu životne sredine u svetu“.

Jedan od projekata u fokusu ovog dogovora jeste i litijumski projekat Jadar kompanije Rio Tinto.

T&E je naručio pravnu analizu Direktive EU o ekstraktivnom otpadu iz 2006. godine, koju je sprovela holandska pravna firma za zaštitu životne sredine Horchner Advocaten.

Advokati su otkrili da je direktiva manjakava i da joj nedostaje neophodna jasnoća u pogledu brojnih odredbi, kažu iz T&E.

Prema T&E, jedan jasan nalaz pravne analize je da postoji značajan rizik od fragmentacije u implementaciji direktive, pri čemu mnoge ključne odredbe nisu razjašnjene i ostavljene su kao diskreciono pravo države članice.

Na primer, nejasno je ko je odgovoran u slučaju nesreća ili štete i koliko treba da bude snažno ili redovno planiranje prevencije i praćenja, istakla je NVO.

Konačno, T&E je pozvao na reviziju direktive i ponudio svoje preporuke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.