Svet

22.04.2017. 09:07

Beta

Autor: Nova Ekonomija

MMF traži hitan sporazum o pomoći Grčkoj

Svet

22.04.2017. 09:07

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da treba hitno postići sporazum o učešću te organizacije u planu pomoći Grčkoj i ponovio zahtev da Atina treba da obeća da će sprovesti reforme, da će se EU angažovati za „olakšavanje“ duga Grčke.

„Hino treba da se dogovorimo o programu i završimo pregovore o tome jer je nesumnjivo da je odlaganje štetno za grčku privredu“, izjavio je zvaničnik MMF-a za Evropu Pul Tomsen i dodao da je Grčkoj potreban novac do jula da bi izmirila dospele dugove.

Uprkos pritiscma Nemačke, MMF je do sada odbijao da učestvuje u trećem evropskom paketu pomoći od 86 milijardi evra, odobrenom jula 2015. i nastavlja da traži garancije i EU, i Grčke.

Tomsen je rekao da je Grčka poslednjih nedelja napredovala u reformama i dodao da će misija MMF-a iduće nedelje za Atinu. „Ipak su ostala neka otvorena pitanja“, posebno budžetska, naveo je zvaničnik MMF-a.

Grčka je danas objavila da je 2016. godine imala primarni budžetski suficit računajući kamatu na dug) od 3,9 odsto bruto-domaćeg proizvoda, dok je cilj bio manji od toga, 3,5 odsto, saopštila je danas grčka statistička služba.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.