Lifestyle

14.09.2024. 16:20

Autor: B. Lj.

Za obične svi znate, novi trend su „smash“ burgeri

smash burgeri

Foto: Yelp Inc, Flickr

Lifestyle

14.09.2024. 16:20

Trendovi u hrani menjaju se neverovatnom brzinom – burgeri su poslednjih nekoliko godina veliki hit, ali uspon smeš „smash“ burgera došao je preko noći. Pre manje od godinu dana, ovaj stil – burgeri sa širim, tanjim i hrskavijim pljeskavicama – bio je gotovo nepoznat široj javnosti. Za njega gotovo da se nije znalo van kruga ljubitelja burgera, piše Gardijan.

Prošle zime u Londonu se to promenilo. U aprilu, trgovinski lanac Vejtrouz (Waitrose) je lansirao svoj smash burger sa koštanom srži. Aldi je lansirao svoj u maju, a od jeseni Honest Burgers, koji je prodao više od milion smash burgera od kako ih je dodao u meni, otvoriće poseban lokal posvećen upravo ovoj vrsti burgera u Londonu, piše britanski list.

Kako se pravi smash burger – i zašto?

Umesto da se prethodno formirane pljeskavice peku na roštilju, kuglice mlevenog mesa stavljaju se na izuzetno vrelu ploču i, kako bi se dobila izražena hrskava kora, čvrsto se pritiskaju ili „smešuju“ u tanje, šire pljeskavice. Za to se koristi metalna presa za burgere ili teška špatula.

Prema jednoj od mnogih priča o poreklu „smeš“ burgera, originalni alat bio je konzerva pasulja.

„Smešovanje“ je bio brz, efikasan i neupadljiv način na koji su burgeri pripremani u američkim restoranima. Ako je veština i opala, uspon naprednih američkih lanaca poput Shake Shack-a i Smashburger-a tokom 2010-ih godina mnogo je doprineo ponovnom interesovanju za ovaj stil među ljubiteljima burgera.

Tehnike i težine pljeskavica variraju. Neki restorani prave vrlo tanke pljeskavice koje se slažu kao palačinke, dok drugi smešuju relativno standardne pljeskavice od 150 grama.

Cilj je, piše Gardijan, uvek isti – stvoriti širu površinu u kontaktu sa roštiljem.

„Smeš burgeri bi trebalo da ponude raznovrsne ukuse i teksture, što se ne dobija sa običnom pljeskavicom. Centralni deo burgera treba da bude deblji, da pruža jasnu mesnatost i sočnost, dok bi tanji, čipkasti deo ivice trebalo da bude hrskav„, kaže Dejvid Lagonel, direktor Temper burgera.

Suosnivač Slap & Pickle-a Džejms Tejbor rekao je za ovaj list da je potrebna veština da se to postigne.

„Uniformno ultra-tanke, hrskave pljeskavice možda izgledaju sjajno na Instagramu i TikToku, ali ako nema ukus mesa, to je razočaravajuće“, kaže Tejbor.

Šta ove burgere čini izuzetnim?

Bolje meso, naravno. „Smash“ je, piše britanski list, nastao tokom Velike depresije kao jeftin način da se „prosečno kvalitetno mleveno meso pretvori u nešto pougljeno, karamelizovano i ukusno“.

Najbolji majstori „smeš“ burgera su, napominju, izuzetno pažljivi u nabavci mesa. Pljeskavica treba da ima odnos masti i nemasnog mesa od 30 na prema 70, i poželjno je da bude samleveno od celih komada mesa kako bi vlakna mišića i mast ostali prirodno povezani.

Ako kuhinje kupuju nemasno mleveno meso i dodaju mast, kaže Tejbor, „to se zaista primeti jer mast nije pravilno raspoređena, a pljeskavica izgleda rupičasto i raščupano.“

Ova vrsta pljeskavica treba da se peče vrlo brzo, za 90 do 180 sekundi, tako da nema vremena da se previše masti istopi ili da vlaga ispari. Dizajnirana je da ostane sočna.

Savet Adama Lejtona, šefa kuhinje u Honest Burgers, jeste da je potrebno „smashovati“ jednom, i to odmah jer „ako čekate dok mast počne da se topi, pritiskate je napolje, a to je najzabavniji deo“.

On savetuje da se „smešuje“, okrene, i ne pritiska drugi put, jer tada mast već postaje tečna.

Koliko košta?

Dobar „smeš“ burger sa pomfritom u Londonu obično košta 12 do 15 funti, što je konkurentno u svetu premium burgera. Naravno, pojedinačni burgeri su jeftiniji – u Londonu, Honest Burgers nudi pljeskavicu od 100 grama sa pomfritom za 9,75 funti.

Jedina hrana koju treba da jedete za zdravlje mozga i zašto je ne možete zameniti suplementima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.