Svet

18.09.2024. 10:57

Autor: Nova Ekonomija

Kineski ministar trgovine kaže da će carine za električna vozila naštetiti Nemačkoj i Kini

Kina istrajava u pokušaju da diplomatijom reši očekivane visoke carine na kineska vozila

Foto: Pixabay

Svet

18.09.2024. 10:57

Kineski ministar trgovine Vang Ventao rekao je da će uvođenje tarifa Evropske unije (EU) na električna vozila (EV) „ozbiljno ometati” trgovinsku i investicionu saradnju i naneti štetu i Kini i Nemačkoj, prenosi Rojters.

U razgovorima u utorak sa nemačkim vicekancelarom i ministrom ekonomije Robertom Habekom, Vang Ventao je rekao da se nada da će što pre postići rešenje u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO) i izbeći eskalaciju ekonomskih i trgovinskih nesuglasica Kine i EU, navodi se u saopštenju koje je objavilo kinesko ministarstvo trgovine rano u sredu.

Evropska komisija je na ivici da predloži konačne tarife do 35,3 odsto na električna vozila proizvedena u Kini, povrh standardne uvozne carine EU od 10 odsto.

Vang je u poseti Evropi radi razgovora o slučaju koji ispituje EU u vezi subvencija električnih vozila kineske proizvodnje, a uoči glasanja o dodatnim tarifama.

Vang je rekao da se nada da će Nemačka poći od sopstvenih interesa i podstaći Evropsku komisiju i Kinu da rade u istom pravcu.

Habek je rekao da Nemačka podržava slobodnu trgovinu, pozdravlja kineske kompanije za automobile i delove da ulažu u Evropu i da će apelovati na Evropsku komisiju da pronađe odgovarajuće rešenje sa Kinom i učini sve da izbegne trgovinske sukobe, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vang se takođe sastao sa Volfgangom Šmitom, saveznim ministarom za posebne poslove, gde je rekao Šmitu da Kina insistira na pravilnom rešavanju slučaja protiv subvencija države kroz dijalog i konsultacije.

„Kina je bila duboko razočarana nakon što je EU ignorisala napore Kine, insistirala na donošenju odluka za visoke stope kompenzacione carine i na brzinu odbacila paketno rešenje koje je predložila kineska industrija“, rekao je Vang u razgovorima.

Vang je kazao da Kina neće odustati od svojih napora i da će istrajati u održavanju konsultacija „do poslednjeg trenutka“.

„Nada je da će Nemačka, kao ključna članica EU, preuzeti vodeću ulogu u igranju aktivne uloge i pozvati Evropsku komisiju da pokaže političku volju i radi zajedno sa Kinom na pravilnom rešavanju slučaja“, rekao je Vang.

Fon der Lajen podelila glavne ekonomske resore najvećim zemljama EU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.