Srbija

18.09.2024. 14:49

Autor: Katarina Pantelić

Šta je Evropska nedelja mogućnosti i kako konkurisati za fondove koje dodeljuje EU?

Evropska nedelja mogućnosti

Srbija

18.09.2024. 14:49

Evropska nedelja mogućnosti je nedelja u kojoj će od 23. do 27. septembra u Beogradu i Nišu biti održano više od 100 informativnih sesija i panela, na kojima će zainteresovana javnost moći da sazna kako konkurisati za programe, projekte i fondove Evropske unije i to direktno bez predstavnika aktuelnih programa i projekata. Ovaj događaj zajedno organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Srbije. 

Ove godine će se održati druga po redu „Evropska nedelja mogućnosti“, pod sloganom „Možeš i ti“, a glavni cilj ovog događaja koji traje ukupno pet dana, jeste da se građani i privreda informišu o aktuelnim fondovima Evropske unije u oblasti biznisa i inovacija, kulture, medija, obrazovanja, mladih i sporta, ali i lokalnog razvoja, zelene tranzicije i teritorijalne saradnje.

Oni koji ne budu mogli da prisustvuju događaju uživo, moći će da ga prate onlajn na platformi.

Sam program Evropske nedelje mogućnosti je i ove godine raznovrstan i tematski podeljen po danima.

Prvog dana, odsnosno 23. septembra tema su biznis i inovacije. Tog dana će u Beogradu biti predstavljeni brojni programi podrške dostupni privatnom sektoru i istraživačima, koji mogu pomoći u komercijalizaciji inovacija, razvoju održivih projekata i umrežavanju na evropskom tržištu.

Biće predstavljeni projekti sufinansiranja inovacija, mehanizmi podrške za startape u ranim fazama razvoja, kao i kreditne linije za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Tako da oni koji budu prisustvovali uživo događajima tokom ovog i narednih dana, moći će da ostvare direktan kontakt sa predstavnicima programa, ali i upoznati ljude koji su uspeli da obezbede sredstva putem EU i realizuju svoje projekte.

Svaki program Evropske unije koji obezbeđuje podršku za projekte ima posebne uslove za apliciranje i dodelu sredstava. Najpre je potrebno da se definiše sektor kome projekat pripada, a zatim i da se izdvoje programi koji obezbeđuju podršku u toj oblasti.

Neki od programa obezbeđuju i besplatne obuke za pripremu projektnih aplikacija, a ukoliko takav vid podrške nije predviđen u okviru programa koji objavljuje javni poziv, grant, konkurs ili zajam oni koji su zainteresovani uvek mogu na internetu pronaći sertifikovane predavače za pripremu projektnih aplikacija.

Drugi dan Evropske nedelje, 24. septembar, biće posvećen kulturi i kreativnoj industriji. I ovaj dan biće organizovan u Beogradu, u Evropskoj kući.

Tokom ovog dana biće predstavljen najveći program Evropske unije „Kreativna Evropa“ koji pokriva ove oblasti, a oni koji imaju planove u ovoj oblasti i rade na promovisanju kulturne raznolikosti, međunarodne saradnje ili rade u oblasti audiovizuelne umetnosti, saznaće kako da dobiju podršku za projekte.

Civilni sektor i mediji su fokus trećeg dana Evropske nedelje mogućnosti.

Predstavnici organizacija civilnog društva i neformalnih grupa imaće prilike da se upoznaju sa najvećim programom EU za podršku međunarodnom umrežavanju civilnog sektora „Građani, jednakost, prava i vrednosti“, ali i programima koji podržavaju lokalne inicijative širom Srbije kao što je EU Resurs centar za civilno društvo.

Pored toga, biće predstavljeni i programi koji podržavaju regionalnu saradnju, omladinske i kulturne projekte, kao i reformu javne administracije.

Programi namenjeni medijskim profesionalcima će takođe biti predstavljeni – kroz diskusije o aktuelnim medijskim zakonima, prilikama za medijska putovanja širom Evrope, kao i programima koji podržavaju kvalitetno novinarstvo i medijske inovacije u regionu.

Četvrtog dana, 26. septembra fokus će biti usmeren na mlade, obrazovanje i sport, pa će se tako mladi koji studiraju, rade u školi ili na fakultetu ili su deo omladinske ili sportske organizacije, upoznati sa brojnim prilikama za nastavnike i studente kao što su programi razmene, projekti saradnje ali i stipendije.

Stipendije se tiču Erazmus+ programa, a univerziteti iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Francuske i Slovenije predstaviće svoje stipendije i prilike za studiranje. Organizatori događaja pozivaju mlade da iskoriste priliku da saznaju kako mogu studirati na prestižnim evropskim univerzitetima ili učestvuju u kratkoročnim i dugoročnim razmenama uz podršku EU.

Za one koji su nedavno završili studije i traže zaposlenje ili dodatne obuke, na događaju će moći da saznaju više o mogućnostima koje im pruža program Garancije za mlade, a koji nudi podršku u pronalaženju posla i profesionalnom usavršavanju.

Pošto je tema ovog dana i sport, posebna pažnja biće posvećena i sportu, sa ciljem da se sportskim organizacijama pruže informacije o mogućnostima za razvoj sporta i finansiranje sportskih projekata.

Peti dan Evropske nedelje, bie održan u Nišu i na njemu će se govoriti o lokalnom razvoju, zelenoj tranziciji i teritorijalnoj saradnji.

Tokom ovog dana biće predstavljeni ključni evropski programi i inicijative za prekograničnu saradnju i održivi razvoj, sa fokusom na nove programe u okviru Inttereg saradnje koji povezuju ljude širom Evrope u potrazi za inovativnim i održivim rešenjima za izazove regionalnog razvoja.

Takođe, biće prilike i da se zainteresovani upoznaju sa inicijativama koje podržavaju zelenu transformaciju privrede, kao i sa dostupnim kreditnim linijama za ekološko unapređenje domaćinstava.

Poseban fokus biće na programima koji pružaju podršku lokalnim samoupravama u razvoju demokratije i inkluzije na lokalnom nivou.

Svi zainteresovani posetioci će imati priliku da ostvare direktan kontakt sa predstavnicima programa, ali i da upoznaju ljude koji su uspeli da obezbede sredstva i realizuju svoje projekte.

To će moći da učine u periodu od 12 do 15 časova na speed datingu u holu Evropske kuće, tokom svih dana ovog događaja.

Registracija za događaje je jednostavna i besplatna, na portalu EU mogućnosti, ali je broj mesta za fizičko prisustvo ograničen, pa je prijava obavezna.

Kompletan program nalazi se na linku.

Tokom Evropske nedelje mogućnosti snimaju se i nove epizode podkasta koje će predstaviti nove zanimljive teme i sagovornike. Emitovanje ovih priča planira se u oktobru.

Evropska nedelja mogućnosti je prvi put organizovana 2023. godine kao jedinstven tip događaja u regionu, na kome je po prvi put, u saradnji sa preko 50 partnera, predstavljeno više od 100 evropskih programa.

Događaj koji je trajao šest dana fizički je posetilo 2.000 ljudi, a program je onlajn pratilo 3.500 posetilaca.

EU: Nikad manja proizvodnja i potrošnja uglja

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.