Srbija

18.09.2024. 14:52

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Naučnica iz Srbije osvojila nagradu na Kupu inovacija u Nemačkoj

Foto: Kup inovacija 2024, saopštenje

Srbija

18.09.2024. 14:52

Marija Stefanović sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM), predstavljala je Srbiju u okviru međunarodnog tima mladih naučnika Sintetička biologija i osvojila treće mesto na Kupu inovacija, prestižnom evropskom takmičenju, koje organizuje Merck, jedna od vodećih svetskih naučnih i tehnoloških kompanija. 

Cilj tima čiji sam član bila – Sintetička biologija (Synthetic Biology) bio je rad na rešenju izazova divizije Healthcare i Life Science kompanije Merck. U okviru našeg projekta ProxiMEM predložili smo novi terapeutski modalitet koji se zasniva na transferu membranskih proteina. Ponosna sam što je naša ideja osvojila treću nagradu, posebno jer projekat ima i mogućnost implementacije. Bilo je divno iskustvo učestvovati i sarađivati sa mladim naučnicima iz celog sveta“, izjavila je Marija Stefanović, stalno angažovana na IHTM-u i student prve godine doktorskih studija na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Marija se osvrnula i na utiske i iskustvo koje nosi sa jednonedeljnog kampa i simpozijuma alumnista.

„Tokom intenzivnog jednonedeljnog letnjeg kampa u interdisciplinarnim timovima, uz podršku eksperata kompanije Merck, radili smo na razvoju ideja i poslovnog plana za inovativne proizvode u farmaceutskoj, hemijskoj i digitalnoj industriji. Takmičenju je prethodio simpozijum alumnista gde smo dobili priliku za upoznavanje i umrežavanje“.

Kako je sve izgledalo iz ugla organizatora, novinarima je rekla Ina Bulat, direktorka komapnije Merck koja stoji iza Kupa inovacija.

„Posnosni smo što već drugu godinu za redom na Kupu inovacija učestvuju mladi naučnici iz Srbije i što su i ove i prošle godine u prva tri mesta. Mladi naučnici u Srbiji imaju veliki potencijal, ne samo u stručnosti i obrazovanju već i u idejama.Čestitamo Mariji i želimo joj da baš ideja njenog tima o novom terapeutskom modalitetu bude i primenjena“, izjavila je Ina Bulat, direktorka kompanije Merck za jugoistočnu Evropu.

Marija sa timom na Kupu inovacija 2024.

Projekat je u Srbiji realizovan uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Repubike Srbijei deo je Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije Merck, potpisanog u aprilu ove godine.

Kup inovacija održao se od 20. do 26. jula 2024. u sedištu kompanije Merck u Darmštadu u Nemačkoj. Kompanija Merck, koja ima istoriju dužu od 350 godina, bila je domaćin trinaestog po redu Kupa inovacija. Imuno-onkologija, autoimunitet, tehnologije pronalaženja novih lekova, digitalizacija biće neke od tema kojima će se mladi naučnici posvetiti.

Inicijativa je namenjena postdiplomskim studentima i doktorantima iz hemije, fizike, medicine, biologije, biotehnologije, bioinformatike, informacionih tehnologija, biohemije, farmacije, inženjerstva i srodnih oblasti, kao i studentima završnih godina master studija ekonomije i biznisa. Odabrani kandidati se pridružuju jednonedeljnom letnjem kampu, kako bi zajedno radili u veoma stimulativnom okruženju.

Učesnici imaju priliku da kroz predavanja da zajedno sa svojim timom unaprede ideje do nivoa kompletnog projektnog plana. Svi timovi koji učestvuju imaju priliku da osvoje Kup inovacija, a najubedljiviji projekti potencijalno mogu biti realizovani, a učesnicima sa najboljim učinkom može biti ponuđena stalna pozicija u kompaniji Merck.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.