Svet

20.09.2024. 10:22

Autor: Nova ekonomija

Kineska kompanija Luxshare kupila deonice Leonija

Papiri, dokumentacija, preduzeća Izvor: Pixabay

Papiri, dokumentacija, preduzeća

Svet

20.09.2024. 10:22

Kineska kompanija Luxshare preuzeće 50,1 odsto udela u kompaniji Leoni AG, a ostatak akcija biće u vlasništvu austrijskog preduzetnika Stefana Pierera.

Kako je navela kompanija Leoni, prema ugovoru, Leonijev sektor za proizvodnju kablova za automobile  će biti prodat firmi Time Interconnect sa sedištem u Singapuru koja je produžnica kompanije Luxshare.

„Posedovanje Luxshare-a kao snažnog strateškog partnera značajno će unaprediti Leonijevu konkurentnost na svim frontovima – od proširenja portfelja i pristupa tržištu do tehnoloških mogućnosti i proizvodnje“, rekao je izvršni dirketor kompanije Leoni AG Klaus Rinerberger.

Kako je Leoni saopštio, njegove snažne veze sa evropskom i američkom automobilskom industrijom, u kombinaciji sa Luxshare-ovim prisustvom u Kini, stvoriće robusnu globalnu platformu, „omogućavajući obema kompanijama da maksimalno iskoriste svoj tržišni potencijal“.

Takođe, kako su naveli, Leonijeve operativne snage u istočnoj Evropi, severnoj Africi i Americi, zajedno sa Luxshare-ovim ekstenzivnim proizvodnim kapacitetima u Kini i Vijetnamu, omogućiće oba partnera da fleksibilno zadovolje potrebe regionalnih kupaca uz održavanje globalne konkurentnosti.

Leoni, koji zapošljava oko 95.000 ljudi širom sveta, prošle godine je prošao kroz veliko restrukturiranje nakon što ga je neuspela prodaja odeljenja za automobilske kablove ostavila u finansijskim problemima, pisali su mediji.

Kao rezultat toga, kompanija je uklonjena s Frankfurtske berze, a Pierer je preuzeo potpunu kontrolu nad kompanijom.

Leoni je na srpskom tržištu prisutan od 2009. godine kada je otvorio svoj prvi proizvodni pogon u Prokuplju. Usledile su fabrike u Malošištu (2014), Nišu (2017) i Kraljevu (2018).

Kompanija trenutno zapošljava blizu 14.000 radnika, a postrojenja proizvode kablove za automobilske brendove.

Kineski ministar trgovine kaže da će carine za električna vozila naštetiti Nemačkoj i Kini

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.