Srbija

23.09.2024. 13:29

Autor: Katarina Pantelić

Bertolini: Srbiji od EU do sada stiglo četiri milijarde evra, kao punopravna članica bi dobila deset puta više

Izvor: EU nedelja mogućnosti

Srbija

23.09.2024. 13:29

Srbija je od Evropske unije u prethodnih deset godina dobila oko četiri milijarde evra u bespovratnoj pomoći, a najviše tog novca usmereno je na sektore javne uprave i infrastrutkuru. Barem 25 do 40 odsto od te sume otišlo je privatnom sektoru u Srbiji, rekao je danas šef sektora za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini.

On je na otvaranju Evropske nedelje mogućnosti, koja se tokom cele nedelje održava u Beogradu, kazao i da je EU dobar partner privatnom sektoru u Srbiji, jer svoju pomoć prilagođava preduzećima, shodno njihovim potrebama.

„EU kao deo svoje unutrašnje politike ima razvoj i podršku privatnom sektoru kao važne elemente koji se rešavaju kroz period (pre) pridruživanja Uniji. Ali, te politike će biti prisutne i nakon pridruživanja Srbije EU“, naglasio je Bertolini.

On je dodao i da su novac i podrška koje Srbija trenutno dobija samo desetina onih koja će biti Srbiji na raspolaganju kada bude postala punopravna članica EU.

„Jačamo privatni sektor sa naglaskom na mala i srednja preduzeća, koja čine 95 odsto ukupnih preduzeća u Srbiji. Sarađujemo sa Srbijom i kako bismo ostvarili bolju trgovinu“, rekao je Bertolini.

Dodao je da je 230 miliona evra namenjeno za IPARD programe, a da je u periodu od 2014. pa do 2023. godine EU finansijski podržala 1.350 poljoprivrednih gazdinstava.

Kako je istakao, milijardu evra EU je otišlo na finansiranje regionalnih programa, startape, mala i srednja preduzeća i jačanje finansijskih institucija, ali je naglasio i postojanje drugih programa – kao što je i HORIZON Europe za istraživačke i inovativne centre.

Bertolini je rekao i da je zaštita životne sredine na vrhu prioriteta Evropske unije i da je načelno da će ih Srbij apoštovati kada bude bila njen deo.

Najavio je da će sa Vladom Srbije uskroo biti potpisan reformski program kao deo programa razvoja koji ima dva stuba- jedan koji je ekonomske pridode i koji se odnosi na unutrašnje tržište i toga kako da Srbija bude deo EU tržišta i drugi koji se odnosi na regionalno tržište i pitanje kako ga uskladiti sa tržištem EU.

Evropska nedelja mogućnosti je nedelja u kojoj će od 23. do 27. septembra u Beogradu i Nišu biti održano više od 100 informativnih sesija i panela, na kojima će zainteresovana javnost moći da sazna kako konkurisati za programe, projekte i fondove Evropske unije i to direktno bez predstavnika aktuelnih programa i projekata.

Ovaj događaj zajedno organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Srbije.

Kompletan program događaja nalazi se OVDE.

Šta je Evropska nedelja mogućnosti i kako konkurisati za fondove koje dodeljuje EU?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.