Srbija

23.09.2024. 15:28

Autor: Katarina Pantelić

EIB privatnicima plasirala tri milijarde evra: Svaki milion dat mikro preduzeću otvorio 15 radnih mesta

Izvor: EU nedelja mogućnosti

Srbija

23.09.2024. 15:28

Evropska investiciona banka (EIB) je do sada plasirala skoro tri milijarde evra privatnom sektoru u Srbiji, rekla je danas službenica za kredite EIB Iva Vučićević.

Ona je na EU nedelji mogućnosti navela da EIB sa mnogim evropskim bankama koje posluju u Srbiji imaju otvorene kreditne linije, putem kojih mala i srednja preduzeća dobijaju pozajmice.

„Banka ima i kreditnu liniju sa Razvojnim fondom Srbije, vrednu 200 miliona evra, koja je takođe namenjena za mala i srednja preduzeća“, rekla je ona.

Koji su uslovi?

Na pitanje koji su kriterijumi za učešće u programima, Vučićević je rekla da su to nužno mala i srednja preduzeća (po broju zaposlenih), ali da su uglavnom zastupljeni svi privredni sektori.

Dodala je da su opšte karakteristike ovih kredita duži rokovi otplate od „običnih“ bankarskih aranžmana (ročnost od 12 godina, fleksibilnost u povlačenju sredstava), a da EIB po pravilu finansira do 50 odsto od ukupnih troškova investicije (maksimalno 12,5 miliona evra).

Dodala je i da se konkretni uslovi dogovaraju sa bankama kod kojih se finansira sam kredit, kao i da EIB često podržava projekte koji se tiču energetske efikasnosti ili obnovljivih izvora energije.

Tako je jenda od kreditnih linija koje podržava EIB namenjena isključivo za investicije u oblasti energetske efikasnosti, održivu mobilnost i obnovljivih izvora, vredna 160 miliona evra

Efekti ovih finansiranja se prate, istakla je Vučićević, a podaci pokazuju da su pozitivne efekte finansiranja imala na mikro preduzeća, koja su do tada imala ograničen pristup finansiranju.

„Primećen je rast u zapošljavanju od 15 odsto. To bi se grubo rečeno moglo prevesti tako što na svakih milion evra plasiranih koje EIB obezbedi, novh 15 radnih mesta se otvori“, rekla je ona.

Evropska nedelja mogućnost, druga po redu, ove godine se održava od 23. do 27. septembra. Prva četiri dana baviće se temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, a aktivnosti će se odvijati u Evropskoj kući Beograd.

Detaljnu agendu i druge detalje Evropskoj nedelji mogućnosti možete pronaći OVDE.

Bertolini: Srbiji od EU do sada stiglo četiri milijarde evra, kao punopravna članica bi dobila deset puta više

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.